Integreren leren van Amerikaan

AMSTERDAM - We kunnen nog best wat van Amerika leren, hield staatssecretaris Frans Timmermans het publiek in Felix Meritis gisteren voor. Vooral als het gaat om de omgang tussen verschillende bevolkingsgroepen.

Volgend jaar wordt groots gevierd dat in 1609 een schip van de VOC de Hudsonbaai bereikte. Timmermans nam er vast een voorschot op tijdens de bijeenkomst in Felix over 'het geheim van Amsterdam'.

Het gebruik van de woorden allochtoon en autochtoon valt in het buitenland niet uit te leggen, aldus Timmermans. In Amerika is het gebruikelijk om een dubbele aanduiding te gebruiken, zoals in Afro-American.

''Maar wat doe je met de Nederlandse Nederlander?'' Toen hij op zijn weblog had voorgesteld 'aboriginal' te gebruiken, had hij woedende reacties gekregen. ''Mensen waren diep beledigd.'' Nu stelde hij native Dutch voor, zoals de indianen in de Verenigde Staten native Americans worden genoemd.

Volgens Timmermans (Europese Zaken) is het probleem in Nederland dat er nooit 'een collectief idee van burgerschap' is ontstaan, zoals in Frankrijk en de Verenigde Staten wel bestaat. ''Nooit is een groep sterk genoeg geweest om zijn idee aan alle andere groepen op te leggen.'' Het motto werd dus 'leven en laten leven'. Maar dat wordt nu als te mager beschouwd. Het koppelteken is een heel handig manier om een dubbele identiteit aan te duiden, aldus Timmermans.

Ook historicus Herman Beliën ging in op de verhouding tussen de bevolkingsgroepen. Een kenmerk van iedere stad is dat er in ieder geval mensen wonen die niet op elkaar lijken.

Dat had ook de organisatie van de bijeenkomst vastgesteld in haar eigen tekst. Die schreef in de folder: 'Amsterdam is een van de meest pluriforme, culturele steden van Europa en staat bekend om zijn gastvrije attitude. Bijna de helft van de bevolking bestaat uit personen met een meervoudige culturele bagage en zo vormt Amsterdam het ideale laboratorium om een uitdagende levenskracht te ontwikkelen.'
Toen Beliën de woorden voorlas, kregen ze een ironische lading.

De stad is door negentiende-eeuwse sociologen vaak gezien als een bron van chaos en vervreemding, 'een plek waar je van de rel raakt.'
Dat burgemeester Job Cohen probeert 'de boel bij elkaar te houden', is een mooi 'collectief ideaaltje,' aldus Beliën
Volgens de historicus wordt steeds meer de cultuur ingezet voor dat ideaal. Maar 'de canon van Amsterdam' uit het hoofd leren, zal niet helpen. ''Laat zoals in Amerika de tijd zijn werk doen.'' (ADDIE SCHULTE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden