Plus

Integratie mislukt? 'Nee, het kost alleen moeite'

De integratie op scholen zou zijn mislukt, bleek deze week uit onderzoek. Op basisschool Joop Westerweel in West doen ze juist erg hun best om het tegendeel te bewijzen. Maar: 'Het gaat niet vanzelf.'

Ouders komen bij elkaar in de groep FC Kip, een club om elkaar te blijven begrijpen Beeld Charlotte Odijk
Ouders komen bij elkaar in de groep FC Kip, een club om elkaar te blijven begrijpenBeeld Charlotte Odijk

Laatst mocht Suzy (8) bij haar vriendinnetje logeren. Het vriendinnetje is moslim, heeft een Marokkaanse achtergrond. Gezellig was het, maar ook spannend. "Ze hebben andere regels. We mochten om twaalf uur naar bed!"

Suzy zit op de Joop Westerweelschool in de Baarsjes. Een school die jaren bekend stond als zwarte school. Sinds vijf jaar is een groep hoogopgeleide ouders uit de buurt een ouderinitiatief begonnen. Nu zijn de kleuterklassen tot groep vijf gemengd.

Andere ervaring
Op het schoolplein staat tijdens de middagpauze op vrijdag een groep actieve ouders. Onder wie de moeder van Suzy: Jocelyn de Kwant. Zij zette samen met buurtgenoot Degi ter Haar een ouderinitiatief op om de Joop Westerweel gemengder te maken.

Op de Joop Westerweel schrokken ze nogal van het nieuws over het ­DUO-onderzoek waaruit bleek dat de integratie op scholen zou zijn mislukt. Zij hebben een andere ervaring, al moeten ze er wel wat voor doen.

"Ook op een gemengde school leven de ouders langs elkaar heen," zegt Degi ter Haar. Ouders van Marokkaanse, Turkse en Hollandse komaf, stonden in hun eigen groepjes op het schoolplein.

Uithuilsessie
Tot de aanslagen in Parijs eind 2015. "Iedereen had het erover, maar nog steeds in hun eigen clubje," zegt Ter Haar. "Toen zijn we bij elkaar gaan staan. En is er een uithuilsessie georganiseerd."

Het was het startschot voor een actieve ouderclub, nu FC Kip gedoopt, want zo heet de veelgebruikte Whats­appgroep van de ouders, waarin ook zaken als 'wat stem je?' en 'kleuren vrouwen met een hoofddoek ook hun haar?' (ja), worden besproken.

De groep organiseert nu maandelijks een ontbijt- en koffieochtend in het buurthuis, waar zo'n veertig ouders van Marokkaanse, Surinaamse, Hollandse en Turkse komaf samenkomen.

Ze vieren elkaars kerstdiners en iftars, hebben een gemengd voetbalteam van ouders en bespreken maandelijks onderwerpen waarmee ze worstelen. Zoals speelafspraken.

Struikelblok
Dat klinkt futiel, maar op scholen met verschillende culturen kan dat een struikelblok zijn. Het is in het verleden - want ouderinitiatieven zijn zeker niet nieuw - voor sommige ouders zelfs een reden geweest om hun kinderen weer van school te halen.

"In de Marokkaanse cultuur spelen de kinderen buiten, bij de Hollanders spelen ze altijd bij elkaar thuis," zegt Aicha Ouadjou, een van de actieve ouders. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar het moet wel worden besproken. "Hollandse ouders kunnen hun kind ook buiten laten voetballen."

"Wij willen niet dat kinderen te veel snoepen, zij willen niet dat hun kinderen haram eten krijgen," zegt Ter Haar. Kinderfeestjes, ook zoiets. Daar moest Jocelyn de Kwant best lang aan trekken. "Maar nu mogen alle kinderen gewoon op het feestje van mijn dochter komen."

Heel fragiel
Volgens Heleen Hop, adjunct-directeur van de onderbouw, mengden de kinderen al lang, maar moesten de ouders nog over de brug komen. Dat is nu gebeurd. "Mensen hebben de neiging om bij hun eigen groepje te blijven."

Hop herkende haar school niet in het onderzoek van DUO, waaruit bleek dat meer dan de helft van de ondervraagde Amsterdamse scholen vond dat de integratie is mislukt. Maar ze begreep de conclusie wel. "Integratie blijft heel fragiel. Het kan snel weer instorten."

Moeder Fatima Cherif wond zich op over de berichtgeving. "Kom op zeg, de integratie is niet gefaald, we doen juist hartstikke ons best." Ze kent de school al langer en is blij met het ouderinitiatief. "Al moeten we wel de balans bewaken. Als de school te wit wordt, is het ook niet goed."

Lees ook: Meerderheid Amsterdamse docenten: integratie is mislukt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden