'Integratie in samenleving blijft verontrustend achter'

De integratie in de Nederlandse samenleving blijft 'verontrustend achter'. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken zei dat vandaag in de Tweede Kamer bij de behandeling van zijn begroting. Hij wees op 'smeulende spanningen' tussen bevolkingsgroepen die soms tot ontvlamming komen.

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher. Beeld anp
Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher.Beeld anp

Gisteren nam de PvdA-vicepremier al afstand van een verklaring waarin de Turkse overheid Nederland ervan beschuldigt de Turkse gemeenschap in ons land op een agressieve en racistische wijze te behandelen.

Die verklaring was een reactie op het beleid van Asscher om conservatief-religieuze Turkse organisaties in Nederland kritisch te volgen. En conflict hierover leidde er onlangs toe dat twee Kamerleden van Turkse komaf de PvdA-fractie verlieten.

Ook de stevige reactie van Asscher op een onderzoek over de opstelling van Turkse jongeren in Nederland roept wrevel op in Turkije. Volgens dat onderzoek zou de meerderheid van Turkse jongeren sympathie koesteren voor terreurbewegingen als IS. Asscher noemde die uitkomst ,,verontrustend''. Hij laat vervolgonderzoek doen.

Gas terug
Gisteravond nam de Turkse minister Mevlüt Çavu¿o¿lu wat gas terug in een telefoongesprek met zijn Nederlandse collega Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. Turkije heeft geen kritiek op de Nederlandse politiek, al is er wel zorg over een aantal uitingen in de Nederlandse samenleving.

Asscher kondigde vandaag aan dat hij in gesprek gaat met de Turkse ambassadeur in Nederland over ongewenste beïnvloeding van de Turkse regering hier. SP-Kamerlid Sadet Karabulut had eerder gewaarschuwd voor ,,de lange arm'' van de Turkse regering, die voortdurend probeert greep te houden op Turken die in ons land wonen. Asscher zei samen op te trekken met zijn collega Koenders. Hij onderstreepte dat in Nederland vrijheid en respect voor elkaars opvattingen voorop moeten staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden