Plus

Insyriated

Het claustrofobische Insyriated volgt 24 uur uit de levens van twee gezinnen in Damascus. De film toont de beklemmende burgeroorlog, tussen vier muren.

Insyriated, over 24 uur uit de levens van twee gezinnen in Damascus. Beeld -
Insyriated, over 24 uur uit de levens van twee gezinnen in Damascus.Beeld -

Vorige maand vertoonde Eye onder de titel Syrian New Waves een programma films van Syrische filmmakers over de burgeroorlog in hun land. Of eigenlijk juist niet over die oorlog: de films, vooral documentaires, toonden hoe de bevolking vastzit in hun huizen terwijl buiten de oorlog woedt.

Met Insyriated komt de Belgische regisseur Philippe Van Leeuw met een fictieve variant van dat beeld. De claustrofobische film toont 24 uur uit de levens van twee gezinnen, die zich hebben teruggetrokken in een appartement in Damascus.

Het huis is overvol, de wastafel in de badkamer draagt een zee aan tandenborstels. Mater familias Oum Yazan (Hiam Abbas) bestiert het huishouden en doet er alles aan dat zo normaal mogelijk te laten lijken, in afwachting van de terugkeer van haar echtgenoot.

Dat het allesbehalve normaal is, zien we al in de openingsscène. De bejaarde Abou Monzer (Mohsen Abbas), naar later zal blijken de inwonende schoonvader van Oum Yazan, kijkt 's ochtends vroeg door een kier in de gordijnen naar de binnenplaats.

Bommen en helikopters
Daar wordt iedereen die te lang blijft stilstaan onder schot genomen door scherpschutters. In de verte het geluid van bommen en helikopters.

Zo begint de dag. Vervolgens beweegt de camera het huis in, om er niet meer uit te komen. Net als de bewoners zitten we vast in het appartement, waar de voordeur is gebarricadeerd met houten balken en waar bij dreigend gevaar iedereen zich in de keuken verzamelt.

Rustig ontvouwt Van Leeuw vervolgens de onderlinge verhoudingen. Er zijn Oum Yazans drie kinderen: de tienermeisjes Yara (Alissar Kaghadou) en Aliya (Ninar Halabi) en hun jongere broertje Karim (Elias Khatter).

Er is huishoudster Delhani (Juliette Navis), de stille motor van het gezinsleven. Er is Yazan (Mohammad Jihad Sleik), het vriendje van haar tienerdochter die voorlopig nog niet terug naar huis kan. En er is het jonge stel Halima (Diamand Bou Abboud) en Samir (Moustapha Al Kar) en hun pasgeboren baby, buren die door Oum Yazan in huis werden genomen en die van plan zijn te vluchten.

Eindeloos gevecht
Van Leeuw zet de verhoudingen op scherp wanneer ­Samir de deur uitgaat en op de binnenplaats wordt neergeschoten. De enige die het ziet is Delhani, die door haar bazin wordt gedwongen erover te zwijgen.

Ondertussen gaat het leven door. Moet er eten op tafel komen. Drinkwater gehaald. Huiswerk gemaakt. Schoongemaakt, in een eindeloos gevecht tegen almaar oprukkend stof.

Zorgvuldig brengt Van Leeuw, die van origine cameraman is, de bewegingen op de vierkante centimeter in dit huis in beeld; een intieme choreografie van naderend trauma. De al te generieke muziek, die het drama vooral in de weg zit, kan hem dan wel worden vergeven.

Insyriated

Regie Philippe Van Leeuw
Met Hiam Abbass, Diamand Bou Abboud, Juliette Navis
Te zien in De Balie, Eye

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden