Institute of International Finance optimistisch over Griekse schuldendeal

Het Institute of International Finance (IIF) is hoopvol over de succesvolle afronding van het akkoord over de verlichting van de Griekse schuldenlast. Dat liet het hoofd van de internationale bankenclub die de afgelopen maanden met de Griekse regering heeft onderhandeld, Charles Dallara, donderdag weten.

'Ik ben optimistisch over de kans dat er in de komende uren een akkoord wordt gesloten', zei Dallara in Rio de Janeiro. Financiële instellingen hebben tot donderdagavond 21.00 uur om aan te geven of ze vrijwillig meewerken aan de afschrijving van bijna driekwart van hun claims op Griekenland.

Griekenland, de EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) mikken op deelname van minstens 90 procent van de schuldeisers. Athene heeft gedreigd dat het akkoord niet doorgaat als minder dan 75 procent van de schuldeisers medewerking verleent.

Volgens Dallara lag het aantal aanmeldingen donderdagmiddag 'ruim boven de 50 procent'. Een concreet getal wilde hij echter niet noemen. Griekse media meldden een positief antwoord van ruim 70 procent van de private investeerders.

Circa 35 procent van de obligaties waarover het op dit moment gaat is in Griekse handen. Ruim een kwart is in het bezit van andere Europese financiële instellingen. Hedgefondsen en andere investeerders hebben hetzelfde percentage van de Griekse obligaties.

Diverse investeerders hebben al gedreigd met juridische stappen tegen de Griekse overheid, terwijl enkele kleine Griekse pensioenfondsen hebben aangegeven medewerking te weigeren.
De schuldenruil is een voorwaarde van de EU en het IMF voor de verdere financiële steun aan Griekenland, die een faillissement van het noodlijdende land moet voorkomen. Bij deelname aan het akkoord krijgen investeerders voor elke 100 euro die ze oorspronkelijk tegoed hadden van Griekenland 46,50 euro aan nieuwe obligaties. Daarvan komt 31,50 euro van Griekenland. De rest bestaat uit obligaties van het Europese noodfonds EFSF.

Deelname van alle investeerders moet bewerkstelligen dat de oorspronkelijke schuldenlast van 206 miljard euro met 107 miljard euro wordt verkleind.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden