Instellingen willen campus probleemjeugd

De Saaftingestraat in Osdorp. Instelling en scholen willen een campus voor probleemjongeren uit West. Foto ANP/Marcel Antonisse

AMSTERDAM - Er moet in Amsterdam-West een campus komen voor jongeren op wie het onderwijs en de jeugdzorg nu geen grip krijgen. Dat adviseren jeugdzorginstellingen en scholen minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) en de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher (Onderwijs).

Deze campus moet ontspoorde jongeren van twaalf tot vijftien jaar oud van acht uur 's morgens tot acht uur 's avonds onderwijs, zorg en vrijetijdsbesteding bieden. De jongeren blijven wel thuis wonen.

De campus moet in de buurt van het Nova collega in Amsterdam-West komen en plaats bieden aan vijftig leerlingen. De doelgroep bestaat uit jongeren die veel spijbelen, soms ook crimineel zijn en leerachterstanden hebben. Ze kunnen zich vrijwillig melden voor de campus, maar daar ook geplaatst worden door de rechter. Ze zullen een half tot drie jaar op de campus blijven.

De eerste drie maanden zijn de jongeren twaalf uur per dag op de campus. Daarna gaan ze bijvoorbeeld wel buiten de deur op school. Dagopeningen en -sluiting en maaltijden blijven verplicht op de campus.

Doel is dat ze niet meer spijbelen, geen delicten meer plegen, weer naar school of aan het werk gaan en zich socialer opstellen.

Jeugdzorginstellingen Spirit en Altra werken hiervoor samen met Esprit Scholengemeenschap en het overleg van middelbare scholen. Ook de gemeente, het Openbaar Ministerie en het ministerie voor Jeugd en Gezin zijn betrokken.

Ze willen dat het een 'aantrekkelijke' voorziening wordt, die duidelijk geen gevangenis of internaat, maar juist in de wijk moet staan. Zo nodig moet er wel 'drang en dwang' kunnen worden uitgeoefend.

Het project kost 45.000 euro per jongere. Bij vijftig jongeren gaat het in totaal om ruim 2,2 miljoen euro.

De campus kan in januari opengaan, als de plannen doorgaan. Volgens een woordvoerder van Spirit zullen er zeker genoeg geschikte jongeren zijn. Door ook de ouders, broers en zussen van de jongeren te begeleiden zal het effect groter worden dan alleen de groep van vijftig.

Op de campus zullen zowel meisjes als jongens terecht kunnen. Het is de bedoeling de groepen zo divers mogelijk samen te stellen, als het gaat om afkomst en aard van de problemen.

Wethouder Asscher is enthousiast over het plan. "Dit is een prachtig initiatief voor die twaalf- tot vijftienjarigen die binnen het vmbo niet te handhaven zijn, maar die we ook niet willen loslaten." Hij wijst er wel op dat het project alleen haalbaar is als het rijk mee betaalt. Minister Rouvoet beslist daar waarschijnlijk volgende maand over. (ADDIE SCHULTE en BART VAN ZOELEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden