Installateur: Dak AZ-stadion niet berekend op zonnepanelen

De constructie van het AZ-stadion was niet berekend op zonnepanelen. Het zijn de woorden van Anna Lambrechts, commercieel directeur van het Amstelveense Sunproject, het bedrijf dat in 2015 zo'n 1700 panelen op het dak van het stadion installeerde.

Een luchtfoto van de schade aan het dak van het Afas-stadion van AZ. Een gedeelte van het dak van het stadion is ingestort.Beeld ANP

Lambrechts deed haar uitspraken 4 jaar geleden in een videoreportage die het bedrijf jarenlang als promotiemateriaal gebruikte. De film is na het instorten van het dak, afgelopen zaterdag, offline gehaald. De commercieel directeur gaf aan dat er voor het plaatsen van de zonnepanelen sprake was van een aantal uitdagingen. “Waaronder de constructie, die was uiteraard niet berekend op zonnepanelen. Maar samen met onze leveranciers hebben we hiervoor een oplossing bedacht en zijn de panelen alsnog op het dak geplaatst,” aldus Lambrechts in de video.

Sunprojects laat dinsdag in een schriftelijke verklaring weten dat de uitspraken van Lambrechts voor verwarring kunnen zorgen. “De opmerkingen in de promotiefilm gaan over het montagesysteem dat werd gebruikt voor de zonnepanelen en hebben geen betrekking op de bouwkundige aspecten van het stadiondak.”

“Vanwege de onduidelijkheid van de gebruikte term en verschillende recente vragen over de specifieke uitleg van bovenstaande opmerking uit 2015 is de promotievideo tijdelijk van de website van Sunprojects verwijderd,” aldus het bedrijf dat verder geen aanvullende informatie verschaft. “Dat doen we niet zolang er onderzoeken lopen.”

Sunprojects plaatste eerder op zijn site een bericht over het dakincident. Het bedrijf geeft aan de panelen in 2015 te hebben geïnstalleerd na een uitgebreid traject van voorbereidingen en onderzoek door de betrokken partijen. 

Geen bouwvergunning

Chris de Wild, woordvoerder van de gemeente Alkmaar, zegt dat er vier jaar geleden aan AZ geen bouwvergunning is verleend voor het plaatsen van de 1700 zonnepanelen. De voetbalclub meldde eerder nog dat er wél een vergunning voor deze operatie was verstrekt. “Nee, dat hoefde simpelweg niet. Volgens het Bouwbesluit kunnen zonnepanelen zonder aangepaste bouwvergunning of inspectie worden geplaatst. Uit berekeningen van de constructeur bleek dat het dak de panelen kon dragen. Wij zijn indertijd goed op de hoogte gehouden van de plannen en de berekeningen, dat was voor de gemeente voldoende.”

De Wild laat weten dat de gemeente met verbazing kennis heeft genomen van het Sunprojects-filmpje. “Tja, heel opvallend. Maar verder gaan we er niet op in en wachten we de onderzoeken af.”

Berekeningen

AZ-woordvoerder Eelke Schulte Nordholt wil alleen kwijt dat de constructeur van het stadion, Ingenieursgroep Romkes BV, uitgebreide berekeningen heeft gedaan om te bepalen of het AZ-dak de zwaarte van de zonnepanelen kon dragen. “Daaruit bleek dat het kon.”  Hij wil niet ingaan op de citaten van commercieel directeur Lambrechts en waarom AZ eerder meldde dat er wel een bouwvergunning voor de panelen was afgegeven. “Wij richten ons op het voetbal en wachten de resultaten van de onderzoeken af.” Bij Romkes BV is niemand bereikbaar voor een toelichting. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden