Schuim

Inspiratie-event? Als zintuiglijke beleving kun je beter naar de Python

Schuimverslaggever Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de inspiratielunch van Bloemenbureau Holland.

Trendwatcher Aafje Nijman, en Monique Kemperman en Esther de Waard (vlnr), beiden van Bloemenbureau Holland. Nijmag: 'Er komt een emancipatie van groen' Beeld Schuim
Trendwatcher Aafje Nijman, en Monique Kemperman en Esther de Waard (vlnr), beiden van Bloemenbureau Holland. Nijmag: 'Er komt een emancipatie van groen'Beeld Schuim

Of ik bij de ingang even wil wachten, samen met de andere trendwatchers.

Ik ben bij de Inspiratielunch 2016. Hier worden zo meteen de nieuwe trends voorspeld op het gebied van interieur, kleur, geur, bloemen en planten. Maar eerst krijgen we een blinddoek om en moeten we een stukje lopen.

"Dan gebeurt er van alles," zegt een pr-meisje. "Het gaat heel spannend worden."

"Het is een inspiratie-event," zegt een ander. "Het gaat om beleving, met al je zintuigen."

Voor me in de rij zie ik hoe trendcollega's, piepjonge meisjes, alleen maar meisjes, een groene doek voor hun ogen krijgen en een touw volgen. Daarachter gebeuren dingen.

Maar hoe kan ik notities maken met een blinddoek om? En hoe moet dat met mijn brilletje? Heb ik werkelijk genoeg koffie gehad voor zoveel beleving? En ben ik werkelijk de enige man in deze hele Van Gendthal?

Een vriendelijk meisje doet mij een blinddoek om en met één hand aan een touw schuifel ik vooruit. Na een meter of tien moet ik aan iets voelen. Het prikt een beetje. Weer tien meter later moet ik iets proeven. Pure chocolade, gok ik.

Dan mag ik mijn blinddoek afdoen. "Welkom," zegt een ander vriendelijk meisje.

Dat was het. Als zintuiglijke beleving kun je beter naar de Python, maar daar is de rij weer een stuk langer en bovendien wordt hier, achter het volgende grote zwarte doek, de lunch geserveerd.

Op mijn bord liggen stukjes groenten met steel en al en iets dat op potaarde lijkt. Maar ik ben geen trendwatcher, dus ik hoor het zo wel.

Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Aafje Nijman houdt de trendlezing 2016. "Het zijn spannende tijden, er is heel wat aan de hand," opent ze.

Een trendwatcher proeft de tijdsgeest en voorziet ("vóór-ziet") hoe dat de kleuren en bloemen en planten verandert. "Dat doen we niet lichtvoetig, we zijn hier ruim een half jaar mee bezig geweest."

Dit is wat eraan zit te komen: radical reframing. Het radicaal loslaten van oude structuren. Dat is nodig op weg naar een nieuwe samenleving.

"Er is altijd eerste crisis, dan oorlog, en dan pas de bulk veranderingen. Ook nu staat de wereld in brand, maar het is wel een wakkere tijd."

Zoiets zie je dan terug in de presentatie van bloemen en planten. Die bloemen zitten niet meer in vazen, ze liggen verspreid over de lunchtafels. En ook het groen zit niet meer vast in een oude structuur, maar hangt ondersteboven in lange stroken boven de tafels.

"Dát is reframing. Het scheuren van de oude kaders."

Daarna kwamen nog drie gangen.

Wat Inspiratielunch van Bloemenbureau Holland
Waar Van Gendthal, Jacob Bontiusplaats
Wie Aafje Nijman, Monique Kemperman en de fine fleur van trendwatchers, wat bloemen en planten betreft
Wanneer dinsdag 11 oktober, van 11.30 uur tot 13.30 uur
Drank en spijs **
Sfeer ***
Hans wist niet dat deze maatschappelijke polarisatie leidt tot flink meer groen in de woonkamer

Inge Broere (l) en Judith Baehner van het GroenLab. Baehner: 'Ik denk in planten, in beelden.' Beeld Schuim
Inge Broere (l) en Judith Baehner van het GroenLab. Baehner: 'Ik denk in planten, in beelden.'Beeld Schuim
De overburen: Marije Develing (Maison Belle) en Miranda van Renswoude (Miranda Maakt). Beeld Schuim
De overburen: Marije Develing (Maison Belle) en Miranda van Renswoude (Miranda Maakt).Beeld Schuim
Stylist Meike Fleskens en de conceptontwikkelaars Nancy Berendsen en Rosanne Loffeld (vlnr), allen van The Green Gallery. Beeld Schuim
Stylist Meike Fleskens en de conceptontwikkelaars Nancy Berendsen en Rosanne Loffeld (vlnr), allen van The Green Gallery.Beeld Schuim
Farrieda Smit, normaal actrice, maar vandaag model, actrice en plant. Beeld Schuim
Farrieda Smit, normaal actrice, maar vandaag model, actrice en plant.Beeld Schuim
Hé, nog een man. Ivo van Orden (Bloemenbureau): 'Vooral vrouwen, ja, dat is het voordeel van de branche mode, eten, wonen en planten.' Naast hem Kim Triesscheijn (The Gardeners). Beeld Schuim
Hé, nog een man. Ivo van Orden (Bloemenbureau): 'Vooral vrouwen, ja, dat is het voordeel van de branche mode, eten, wonen en planten.' Naast hem Kim Triesscheijn (The Gardeners).Beeld Schuim
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden