'Inspecties moeten zich onafhankelijker opstellen'

De verschillende inspectiediensten van de overheid moeten veel onafhankelijker en professioneler opereren. Hun kritische houding gaat al lange tijd achteruit. Dat komt onder meer doordat de inspecties de bedrijven en instellingen die zij moeten controleren, te veel als klanten zijn gaan beschouwen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat stelt Ben Ale, hoogleraar veiligheid en rampenbestrijding aan de TU Delft. Mede door de gebeurtenissen bij tankopslagbedrijf Odfjell in Rotterdam staat de doelmatigheid van de inspecties ter discussie. Bij Odfjell zouden onder meer dertig jaar lang geen tanks zijn gecontroleerd, wat tegelijkertijd betekent dat de milieudienst Rijnmond daar al die tijd niet heeft ingegrepen.

Klant is koning
Het gebeurt geregeld dat inspectiediensten na incidenten ter discussie komen te staan. Volgens Ale komt dat omdat ze geen politieke rugdekking krijgen. Maar er zit een langere geschiedenis achter. 'Inspecties behandelen bedrijven en instellingen al sinds de jaren negentig als klanten, en aangezien de klant koning is... ', aldus Ale.

Afvinken van lijstjes
'Als je die visie maar lang genoeg vasthoudt, heb je een hele generatie inspecteurs die handelt met het idee dat je het bedrijven en instellingen niet te lastig moet maken', stelt de hoogleraar. 'Het personeel is ook niet goed meer opgeleid in het echte inspecteren. Er worden mensen aangenomen die vooral goed zijn in het afvinken van lijstjes.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden