Inspectie wil verbod maaltijdbezorgers onder 16 jaar

Het bezorgen van maaltijden moet volgens de arbeidsinspectie worden verboden voor jongeren onder de 16 jaar. Het werk zou te risicovol zijn.

Maaltijdbezorgdienst Uber wordt niet in het rapport van de inspectie genoemd.Beeld ANP

De inspectie deed onderzoek naar maaltijdbezorgers door heel Nederland. Bij meer dan de helft van de gecontroleerde bedrijven gaat het mis: bezorgers krijgen te weinig betaald, werken te lang of zouden überhaupt niet mogen werken op bepaalde tijden omdat ze daar te jong voor zijn.

Bij die laatste categorie, die volgens de inspectie steeds harder groeit, zijn de gevaren het grootst. Ze werken onder tijdsdruk, voeren ‘geldhandelingen’ uit en werken in onveilige verkeersomstandigheden. Hoeveel tieners onder de 16 jaar dit werk doen, is niet bekend.

De arbeidsinspectie wil dat de wet wordt aangepast zodat het bezorgen van maaltijden niet langer valt onder lichte arbeid. Op die manier wordt het voor kinderen van 13, 14 en 15 jaar verboden om dit werk te doen. Zij mogen volgens de wet een bijbaantje hebben, maar daar zijn wel regels aan verbonden. Zo mogen kinderen tot 16 jaar bijvoorbeeld niet na 19.00 uur ’s avonds werken.

Kinderarbeid

Veel van de gecontroleerde horecabedrijven die eigen bezorgers in dienst hebben – van grote ketens tot kleinere eetgelegenheden – waren in overtreding. Bij acht bedrijven ging het om ‘kinderarbeid’, bijvoorbeeld omdat de jonge maaltijdbezorger nog bij het bedrijf was om te werken op een tijdstip waarop dit niet meer mocht.

Omdat het aantal overtredingen in de sector zo hoog is, gaat de arbeidsinspectie ook dit jaar door met de controles. Daarnaast gaan er nieuwe inspecties plaatsvinden bij bedrijven die eerder in overtreding waren.

Staatssecretaris Tamara van Ark heeft inmiddels aan de Tweede Kamer laten weten dat ze voornemens is de regelgeving aan te passen. ‘Gezien de ernst van de situatie en het toenemende aantal jonge maaltijdbezorgers neem ik dit signaal zeer serieus,’ schrijft zij in een brief aan de voorzitter. Er mag geen onduidelijkheid meer bestaan over wat wel en niet mag. ‘Dat brengt echter een dilemma met zich mee. Ik wil niet dat door de aanpassing van de regelgeving veilige bijbaantjes worden verboden, ik gun iedereen zijn bijbaantje, maar uiteraard wel op een verantwoorde manier.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden