Update

Inspectie verbiedt borstimplantaat

Kliniek Oud Zuid op het Concertgebouwplein in Amsterdam zou gevaarlijke borstimplantaten hebben gebruikt van het Franse Merk Poly Implant Protheses (PIP). Foto Floris Lok Beeld
Kliniek Oud Zuid op het Concertgebouwplein in Amsterdam zou gevaarlijke borstimplantaten hebben gebruikt van het Franse Merk Poly Implant Protheses (PIP). Foto Floris Lok

AMSTERDAM- Kliniek Oud Zuid op het Concertgebouwplein in Amsterdam zou gevaarlijke borstimplantaten hebben gebruikt van het Franse Merk Poly Implant Protheses (PIP).

De implantaten, die in Nederland onder de merknaam M-Implant werden verkocht, hebben een hoog risico op scheuren en lekken.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft met onmiddellijke ingang de handel en het gebruik ervan verboden, nadat ze door de Franse toezichthouder op het gebied van medische hulpmiddelen (Afssaps) op de hoogte was gesteld van het probleem. De implantaten zouden in elk geval bij zeven Nederlandse klinieken zijn gebruikt, waaronder Kliniek Oud Zuid.

Een woordvoerster van de kliniek is verbaasd over het advies van de inspectie. ''Oud Zuid is een praktijk voor functionele en cosmetische neuschirurgie,'' aldus een woordvoerster. De kliniek wordt geleid door KNO-arts en plastisch chirurg Robert André, die verbonden is aan het Rijnland Ziekenhuis in Leiderdorp. Hij was niet bereikbaar.
De inmiddels failliete firma Rofil uit Breda heeft de bewuste implantaten tot begin 2009 in Nederland gedistribueerd. De Inspectie heeft de namen van de klinieken van de Franse toezichthouder. ''Op basis van de administratie hebben ze gekeken wie de afnemers waren.''

De inspectie heeft de namen van de klinieken bekendgemaakt om vrouwen te waarschuwen die in de klinieken behandeld zijn. De klinieken hebben de opdracht gekregen cliënten met PIP-borstimplantaten zo snel mogelijk terug te roepen. (FRANS BOSMAN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden