Update

Inspectie: Maasstad Ziekenhuis faalde bij uitbraak bacterie

Als het Maasstad Ziekenhuis adequaat had gereageerd op de uitbraak van de Klebsiellabacterie was de situatie niet zo ernstig geweest. Dat oordeelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in een rapport dat vandaag verschijnt.

ANP/Redactie
De hoofdingang van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Beeld anp
De hoofdingang van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam.Beeld anp

Volgens de IGZ heeft de leiding van het ziekenhuis de omvang van de uitbraak onderschat, de ernst en de duur. Onderzoek heeft uitgewezen dat door de uitbraak zeer waarschijnlijk drie patiënten zijn overleden. Bij tien andere is dat mogelijk het geval geweest.

De gevaarlijke bacterie dook in oktober vorig jaar voor het eerst op. Pas eind mei werden maatregelen genomen. In totaal raakten 107 patiënten besmet. Het ziekenhuis is door de affaire in financiële problemen geraakt. Veel patiënten stapten over naar een ander ziekenhuis.

Alle ziekenhuisbedden zijn inmiddels weer bezet. De patiënten keren terug naar het ziekenhuis. Dat heeft een woordvoerder van het Rotterdamse ziekenhuis gezegd.

Achterstand
Het ziekenhuis liet in september nog weten ongeveer 8 miljoen euro te hebben verloren door de Klebsiellacrisis. Dat kwam onder meer omdat patiënten wegliepen naar andere ziekenhuizen. Volgens de woordvoerder is het ziekenhuis nu financieel weer op de weg terug. 'We zijn de achterstand aan het inlopen'. Volgens hem is de kwaliteit van zorg verbeterd en is het ziekenhuis nu veilig.

Hij erkent dat het ziekenhuis imago- en reputatieschade heeft opgelopen. Toch verwacht hij dat het ziekenhuis de crisis zal overleven. 'We zijn een groot, nieuw ziekenhuis in Rotterdam-Zuid. Ongeveer 200.000 Rotterdammers zijn op ons aangewezen.'

Vertrouwen geschaad

De koepelorganisatie van patiëntenorganisaties NPCF vindt het zeer voorbarig om nu al te concluderen dat het ziekenhuis weer op de goede weg is. 'Wat er gebeurd is, is zeer kwalijk' zegt directeur Wilna Wind. 'Het patiëntenvertrouwen is diep geschaad en het zal heel moeilijk zijn om die achterstand in te halen.' Het ziekenhuis moet volgens haar de komende jaren er alles aan doen om te laten zien dat de zorg op orde is. De affaire heeft, zegt ze, niet alleen het patiëntenvertrouwen in het Rotterdamse ziekenhuis geschaad, 'maar eigenlijk in alle ziekenhuizen in Nederland.' Ook die moeten leren van wat er in het Maasstad is misgegegaan, vindt de NPCF.

Wakker schudden
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid hoopt dat het openbaar maken van het tussenrapport over de bacterie-uitbraak in het Maasstad Ziekenhuis andere ziekenhuizen wakker schudt en zo helpt om toekomstige uitbraken te voorkomen.

Dat laat de minister de Tweede Kamer weten in reactie op de bevindingen van de IGZ. Schippers vindt het ernstig dat de omvang van de uitbraak beperkt had kunnen worden. Net als de IGZ vindt ze het nog te vroeg om nu al in te gaan op de vraag of individuele zorgverleners iets te verwijten valt. Daarvoor wacht ze op het definitieve IGZ-rapport, dat in januari 2012 wordt verwacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden