Inspectie laat tandartspraktijk voorlopig sluiten

Tandartspraktijk 0900Dentist aan de Lijnbaansgracht mag voor in ieder geval één week geen patiënten zien of op een andere manier zorg verlenen. De veiligheid van patiënten was er in gevaar. 

0900Dentist aan de Lijnbaansgracht. Beeld Google Streetview
0900Dentist aan de Lijnbaansgracht.Beeld Google Streetview

De zware maatregel is door de Inspectie Gezondheidszorg (IGJ) opgelegd, die twee weken geleden twee keer in drie dagen 'ernstige tekortkomingen' had aangetroffen op het gebied van onder meer infectiepreventie, radiologie en zorg.

Zo kwam het voor dat werknemers sieraden droegen tijdens werktijd of donkerkleurige werkkleding aan hadden, beiden niet toegestaan. Een verplicht schoonmaakprotocol ontbrak, zeker twee sterilisators in de zaak werkten niet en medewerkers trokken niet altijd voor elke patiënt nieuwe handschoenen aan.

Kat
Ook werden instrumenten niet met handschoenen schoongemaakt, waren niet alle werknemers aantoonbaar gevaccineerd voor hepatitis B, en liep er een kat door de praktijk.

De inspectie was langsgegaan nadat het tussen 2013 en 2016 meerdere meldingen had gekregen over de misstanden bij de praktijk in het centrum. Nadat 0900Dentist meerdere keren tevergeefs was aangeschreven volgde een aantal bezoeken.

Bij die bezoeken werden op elk van de vijf onderzochte onderwerpen tekortkomingen geconstateerd die hoge tot zeer risico's met zich mee brachten.

Beterschap
Aanleiding 0900Dentist per direct te sluiten. De tandartspraktijk moet op zijn minst beterschap tonen en alle geregistreerde patiënten op de hoogte stellen van de situatie. Die was volgens de inspectie dusdanig ernstig dat onder meer mondziekten, schadelijke stralingseffecten en tandheelkundige handicaps tot de mogelijke gevolgen behoorden.

De praktijk was maandagmiddag niet telefonisch bereikbaar voor commentaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden