Inspectie dreigt pabo te sluiten

De Ipabo heeft in vestigingen in Amsterdam en Alkmaar 1500 studenten en 160 medewerkers. Foto ANP Beeld
De Ipabo heeft in vestigingen in Amsterdam en Alkmaar 1500 studenten en 160 medewerkers. Foto ANP

AMSTERDAM - De lerarenopleiding Ipabo in de Jan Tooropstraat wordt met sluiting bedreigd. De organisatie die is belast met de inspectie van lerarenopleidingen, de NVAO, is ontevreden over de kwaliteit van de opleiding en weigert de Ipabo een onderwijsvergunning. Dit betekent dat de opleiding niet meer in aanmerking komt voor rijksfinanciering.

De Ipabo heeft in vestigingen in Amsterdam en Alkmaar 1500 studenten en 160 medewerkers. In een rapport van de inspectie, dat dinsdag verschijnt, wordt het onderwijs op de Ipabo op verschillende onderdelen gekraakt.

De belangrijkste klacht is dat docenten te luchthartig omspringen met de eisen aan het onderwijs. Sommige docenten nemen genoegen met werkstukken van studenten die in slecht Nederlands zijn gesteld.

De raad van toezicht van de opleiding gaat in hoger beroep tegen de weigering van een vergunning. Volgens de toezichthouders wordt hard gewerkt om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Een van de maatregelen is het vertrek van de voorzitter van het college van bestuur, Maarten Denters. Als interimvoorzitter is inmiddels Jan Houben aangesteld, tot voor kort werkzaam bij Fontys Hogescholen.

De voorzitter van de raad van toezicht, Jannie van den Hul-Omta, heeft alle docenten toegesproken en hun de wacht aangezegd. Er zal 'keihard met hen worden afgerekend' als zij niet meewerken aan de verbetering van de onderwijskwaliteit. (MARTHE DAMMAN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden