Inspectie bij vervoer van leerlingen

AMSTERDAM - De gemeente probeert met een reeks van maatregelen de kwaliteit van het leerlingenvervoer te bewaken. Vanaf vandaag wordt scherper gecontroleerd of het goed functioneert.

Dat schrijft wethouder Lodewijk Asscher (PvdA) in een brief aan de gemeenteraad. Asscher, verantwoordelijk voor onderwijs, wil zo vroeg mogelijk ingrijpen als er problemen ontstaan.

Vorig jaar werd het leerlingenvervoer een drama, waarbij busjes vaak niet kwamen opdagen. Ook de telefonische bereikbaarheid van de vervoerders was slecht.

Vanmorgen zijn de achttienhonderd schoolgaande kinderen die opgehaald moeten worden voor het eerst sinds de zomervakantie weer vervoerd, met ongeveer driehonderd busjes.

De ervaringen waren vanmorgen niet meteen positief. In twee gevallen meldden de ouders dat het vervoer niet kwam opdagen. Ook het vangnet met taxi's, die gecontracteerd zijn, functioneerde nog niet. Een overzicht is pas vanmiddag laat beschikbaar.

Toch was er aan voorbereiding gedaan. Zo zijn de chauffeurs vorige week al hun nieuwe routes en adressen gaan verkennen. Verder hebben de vervoerders busjes in reserve gehouden .

De stadsdelen, die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering, hebben afgesproken er bovenop te zitten en dagelijks de dertig scholen en de vervoerders te bellen. Ook zijn er contactpersonen in stadsdelen aangewezen . De Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling (DMO) houdt alle gegevens bij, ook problemen die de vervoerders zelf aankaarten.

De woordvoerder van de wethouder wijt de eerste problemen die vandaag alsnog ontstonden aan onwennigheid. ''Het is moeilijk om aan het begin van het schooljaar de boel goed opgang te krijgen. Daarom wil de wethouder er nu bovenop zitten. Als we dit drie weken laten versloffen komt het nooit meer goed. (TON DAMEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden