Inspectie bezorgd om jeugdinstelling Accuraat in West

Gebrek aan veiligheid, onvoldoende gekwalificeerd personeel en een bestuursruzie. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft Accuraat, een instelling voor begeleid wonen in West, op de korrel.

Jeugdinstelling Accuraat Beeld Google Streetview
Jeugdinstelling AccuraatBeeld Google Streetview

'Geen van de zes begeleiders die momenteel bij Accuraat werken, hebben een zorggerelateerde opleiding af­gerond,' zo staat in de bevindingen van de IGJ. Wel volgen vier begeleiders een opleiding in die richting. Twee anderen hebben een hbo-diploma bedrijfseconomie. Daarmee voldoet Accuraat niet aan de normen voor het bieden van hulpverlening en woonbegeleiding.

Door de tekortkomingen is de kwa­liteit en veiligheid onvoldoende ­gewaarborgd. Dat heeft tot incidenten geleid die de inspectie niet benoemt.

Accuraat bestaat sinds 2016 en ontvangt geld van de gemeente Amsterdam, die op de hoogte is van de problemen. De instelling heeft vijf vestigingen en biedt woonplekken aan zo'n vijftig jongeren in de leeftijd van 16 tot 27 jaar.

Psychische problemen
Zij kampen bijvoorbeeld met een licht verstandelijke beperking, gedragsproblemen of delinquent ­gedrag. "Het zijn jonge Amsterdammers die het meest in nood zijn," zegt bestuurder Rabee Hammi.

Accuraat is opgericht omdat jongeren vanwege wachtlijsten voor een plek in de beoogde woonbegeleiding nergens anders terecht kunnen. ­Accuraat biedt dan uitkomst, totdat er plek is in een andere instelling. Ook bemiddelt Accuraat bij de plaatsing.

De zorginstelling in West mag echter geen jongeren opnemen met psychische problematiek. Toch is dat ­geregeld voorgekomen. Bij Accuraat werkte vanwege onderbezetting geen psycholoog of pedagoog die psychische problematiek kan vaststellen.

Daarnaast kent de instelling een langslepend bestuursconflict. Al in mei vond een kort geding plaats tussen de bestuurders Hammi en Achraf Achile, dat geen oplossing bood. Ook mediation mocht niet baten.

Kort geding
De IGJ heeft Accuraat in een eerder stadium verbetermaatregelen opgelegd, maar die zijn niet of onvoldoende opgevolgd. Om die reden heeft ­Accuraat op 13 juli een aanwijzing gekregen, een zwaarder middel om een koerswijziging af te dwingen.

50

Accuraat heeft vijf vestigingen en biedt woonplekken aan zo’n vijftig jongeren in de leeftijd van 16 tot 27 jaar.

In de aanwijzing staan de normen waaraan de instelling moet voldoen. Zo moet er een systematische en gevalideerde risico-inschatting zijn van de fysieke, emotionele en seksuele veiligheid van cliënten. Ook moet voldoende gekwalificeerd personeel in dienst zijn. Vanaf vandaag moet ­Accuraat aan die normen voldoen.

Bestuurder Hammi: "We werken volledig samen met de gemeente en nieuwe gecertificeerde experts om onze diensten te verbeteren en voort te zetten. Accuraat is momenteel ­bezig met het beoordelen van de situatie. Er wordt verwacht dat de stichting belangrijke wijzigingen doorvoert. Het is echter te vroeg om alle details bekend te maken."

Accuraat heeft geprobeerd de publicatie van de IGJ ongedaan te maken. Donderdag diende daarover een kort ­geding, dat Accuraat verloor.

Mocht blijken dat de instelling niet aan de gestelde normen voldoet, dan kan de inspectie de naleving met ­bestuursdwang opleggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden