'Inslag bliksem was te voorzien'

De schoorsteen van industrieel complex Tetterode, die zaterdagochtend door de bliksem werd getroffen en later werd afgebroken. Foto ANP/Evert Elzinga Beeld
De schoorsteen van industrieel complex Tetterode, die zaterdagochtend door de bliksem werd getroffen en later werd afgebroken. Foto ANP/Evert Elzinga

AMSTERDAM - Bewoners van het voormalige kraakpand Tetterode verwijten woningcorporatie Stadgenoot de zaterdagochtend door de bliksem getroffen schoorsteen niet te hebben onderhouden. Na de inslag werden uit voorzorg honderd woningen ontruimd.

Door de blikseminslag, die op grote afstand te horen was, werd een groot deel van de schoorsteen weggeslagen. Brokstukken vielen op de binnenplaats en op de werkplaats pal onder de schoorsteen. Kleinere stukjes werden door buurtbewoners tot op tweehonderd meter afstand gevonden. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor.

Diverse bewoners van het complex dachten dat de klap afkomstig was van een vliegtuig. Volgens bewoner Theo van Kampen duurde het drie kwartier tot een uur voordat de brandweer langskwam en de woningen ontruimde. Mensen die verder weg woonden binnen het zelfde blok, kregen het advies niet op balkons of binnenplaatsen te komen.

Een deel van de omliggende straten werd afgezet. Rond een uur of elf zaterdagochtend werd het restant van de schoorsteen geïnspecteerd vanuit hoge kraan en werd besloten een deel van de schoorsteen te slopen. Aan het begin van de avond konden de bewoners terug.

Bewoner Hans de Jonge zegt dat hij woningcorporatie Het Oosten, nu opgegaan in Stadgenoot, in 1991 en 1995 al heeft gewezen op het ontbreken van een bliksemafleider. ''Die was er afgesloopt. Ik heb gezegd dat herstel echt noodzakelijk was.''

Stadgenoot erkent dat de schoorsteen 'voor zover we nu weten' geen werkende bliksemafleider had.

Van Kampen: ''Dit had nooit mogen gebeuren. Dit was één van de hoogste bouwwerken in de oude stad.''

Volgens bewoner Gaston ten Horn is heel Tetterode een rijksmonument. ''Die schoorsteen hoort erbij. Die is al meer dan honderd jaar oud en is dus industrieel erfgoed.''

Maar Van Kampen denkt niet dat de schoorsteen in oude luister zal worden hersteld. ''Want wie zal dat betalen?'' (HET PAROOL)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden