Plus

Inside job? Hulp bij een grote roof is geen uitzondering

De marechaussee heeft een 42-jarige Amsterdammer gearresteerd die als vrachtwagenchauffeur van een miljoenenlading was beroofd bij Schiphol. Vermoedelijk zat hij in het complot. Dat komt wel vaker voor bij geruchtmakende overvallen.

null Beeld Door: ANP
Beeld Door: ANP

Hij was met een wapen bedreigd, mishandeld, geboeid en opgesloten, vertelde de chauffeur van een vrachtwagen op 17 augustus aan de marechaussee. En dat nét terwijl hij een lading elektronica ter waarde van bijna vijf miljoen euro in zijn laadbak had liggen, die natuurlijk door de overvallers was meegenomen.

De chauffeur was uren daarna vrijgelaten, de vrachtwagen werd later leeg en uit­gebrand teruggevonden.

Al snel daarna zal de chauffeur aan een kritische blik zijn onderworpen door de recherche, want niet zelden blijkt er bij spectaculaire overvallen sprake van hulp van binnenuit.

Het geschrokken en gebutste 'slachtoffer' blijkt dan toch minder onschuldig.

De marechaussee, die het onderzoek doet omdat de overval op Schiphol gebeurde, onderzocht al eerder een miljoenenroof waarbij een 'inside job' niet ondenkbaar is.

Undercoveroperatie
Op 25 februari 2005 beroofden twee mannen met wapens en handgranaten op het beveiligde deel van het vliegveld een vrachttransport met diamanten en juwelen. De buit had een waarde van 75 miljoen euro. Een deel bleef echter achter in de vluchtauto.

Hoewel justitie aanvankelijk niet voldoende bewijs bij elkaar wist te brengen om een groep beruchte Amsterdamse criminelen voor de rechter te brengen, lukte dat in 2017 met een undercoveroperatie tóch.

Twee medewerkers van de onderhoudsafdeling van KLM zijn belangrijke verdachten in deze zaak. Zij hadden de overvallers van informatie voorzien en zorgden dat die na de roof ongehinderd het terrein af konden. De zaak tegen de vermoede overvallers en de KLM-medewerkers loopt nog. Alle verdachten ontkennen.

Tot de verbeelding spreekt ook de chauffeur van een Amsterdams waardetransport dat in december 2016 met geweld werd gekaapt in Amsterdam-Zuid. De lading, exclusieve horloges, werd gestolen. De transportbus werd brandend teruggevonden aan de Nieuwe Meer, de chauffeur en zijn bijrijder waren in de buurt vrijgelaten.

Doordat getuigen hadden gezien dat de buit in de bosjes werd verstopt, kreeg de recherche zicht op zeven verdachten. Gaandeweg het onderzoek zag de politie aanwijzingen dat de chauffeur in het complot zat - en dat hij meedeelde in de buit.

Verdacht detail
Vaak speelt een onderbuikgevoel van rechercheurs een rol bij het ontdekken van de dubbelrol. Is de emotie van het slachtoffer echt? Heeft die schulden of contacten in het criminele milieu? Verandert de levensstijl na het incident?

Soms is het een detail dat argwaan wekt. Zoals bij de Amstelveense juwelier Mischa van G., die in 2016 een overval op zijn zaak in scène had gezet om verzekeringsgeld te innen.

De daders die hem hadden ­beroofd, zouden Roemeens én Arabisch hebben gesproken, een ongebruikelijke combinatie. Het onderzoek leidde naar criminelen uit Romakringen, die al snel toegaven dat alles vooraf was geregeld met de juwelier. Hij bekende na zijn aanhouding.

Geregeld loopt het met de 'hulp van binnenuit' niet best af: betrokkenen sluiten niet uit dat Van G.'s criminele partners van plan waren hem na de roof te chanteren.

Lees ook: Hoe een diamantair een overval in scène zette om miljoenen aan verzekeringsgeld te innen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden