Inschrijving de Buurtcamping van start

Deze zomer kunnen Amsterdammers weer in vijf parken kamperen. In het Sloterpark, Rembrandtpark, Noorderpark, Flevopark en Egeldonk in Zuidoost slaan liefhebbers tussen 15 en 17 juli hun kampement op voor de Buurtcamping.

Kamperen in Egeldonk, Zuidoost Beeld Buurtcamping
Kamperen in Egeldonk, ZuidoostBeeld Buurtcamping

Het initiatief begon in 2013 met een kampeerweekend in het Oosterpark. Het bleek een succes en de campings werden uitgebreid naar het Rembrandtpark en het Noorderpark. In 2015 werd er voor het eerst ook in andere steden gestadskampeerd.

Buurtgevoel
Volgens directeur Roderik Schaepman van de Buurtcamping missen veel steden het dorpse 'ons kent ons gevoel'. Bewoners groeten elkaar nauwelijks op straat, er wordt weinig met elkaar ondernomen en veel buren kennen elkaar niet.

Dat buurtgevoel is juist wel aanwezig op een camping, zegt Schaepman, die met de Buurtcamping de sociale cohesie in steden wil verbeteren. Het initiatief is bedoeld voor mensen uit de buurt, die anders niet van een vakantietrip kunnen genieten.

Activiteiten
De campings trekken mensen uit verschillende bevolkingslagen, vertelt Hedwig van der Geer, campingbeheerder in het Rembrandtpark. "Bij ons kunnen zo'n 200 mensen kamperen. Vorig jaar kwamen er 150 mensen; Amsterdammers met een stadpas, maar ook alleenstaanden die buurtbewoners willen leren kennen."

In de parken wordt gezorgd voor voorzieningen als douches en toiletten. "In het Rembrandtpark vragen we de mensen zelf bestek mee te nemen, zodat we niet veel afval krijgen en een beetje duurzaam blijven."

Tijdens het weekend worden door buurtbewoners en vrijwilligers activiteiten als bootcamps en yogalessen georganiseerd.

Kampeerkriebels? Meld je aan voor een plekje op een van de campings.

Kaart van de camping in het Sloterpark Beeld Buurtcamping
Kaart van de camping in het SloterparkBeeld Buurtcamping
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden