Inreisverbod Trump opgeschort, KLM neemt iedereen weer mee

Door een rechterlijke uitspraak is het Amerikaanse inreisverbod voor inwoners uit zeven overwegend islamitische landen opgeschort. KLM laat iedereen tot nader order weer toe in vluchten naar de VS.

Het Parool
KLM schrijft verheugd te zijn. Beeld anp
KLM schrijft verheugd te zijn.Beeld anp

Dat maakt de luchtvaartmaatschappij zaterdag bekend.

Een rechter in de Amerikaanse staat Seattle heeft vrijdagavond (lokale tijd) het door president Trump afgekondigde inreisverbod voor mensen uit zeven overwegend islamitische landen opgeschort.

De magistraat bepaalde dat het inreisverbod niet mag worden nageleefd omdat twee staten, Washington en Minnesota, het aanvechten en er een grote kans is dat zij de zaak winnen. Daarop heeft de Amerikaanse douane luchtvaartmaatschappijen verteld dat zij gedupeerden van het ingestelde inreisverbod weer aan boord mogen nemen.

KLM gaf tijdens het inreisverbod aan het Amerikaanse beleid te hanteren. Nu de rechterlijke uitspraak het verbod heeft opgeschort, schrijft de luchtvaartmaatschappij 'verheugd te zijn' dat passagiers met een paspoort uit Syrië, Iran, Irak, Somalië, Sudan, Libië en Jemen, weer naar de Verenigde Staten kunnen reizen.

Hoe lang zij toegang zullen krijgen tot de Verenigde Staten is nog onduidelijk. Het ministerie van Justitie heeft aangekondigd bij een rechter een spoedverzoek te gaan indienen om te voorkomen dat het inreisverbod ook daadwerkelijk wordt opgeschort.

Tegengehouden
Het inreisverbod werd vrijdag 27 januari plots van kracht. Veel reizigers afkomstig uit de zeven landen kwamen halverwege hun reis of bij de Amerikaanse grens vast te zitten.

Ook op Schiphol strandden er reizigers ten gevolge van het verbod. Zes Iraniërs hadden die een transfer op de Nederlandse luchthaven in hun reis naar de Verenigde Staten hadden, werden bij het boarden voor het vliegtuig tegengehouden.

Na drie dagen tevergeefs wachten, besloot een deel van de gestrande reizigers in het vliegtuig naar Iran te stappen. Een ouder echtpaar hield voet bij stuk. Met succes: zij kregen 'bij hoge uitzondering' goedkeuring van de Amerikaanse autoriteiten om naar de Verenigde Staten te vliegen. Donderdag vlogen zij naar Washington.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden