Innovatieve Alan Turingschool: 'De leraar staat bij ons centraal'

Basisschool De Pool gaat op in de Alan Turingschool, een prijswinnend idee dat nu werkelijk wordt uitgevoerd

Eva Naaijkens is één van de schoolleiders Beeld Charlotte Odijk
Eva Naaijkens is één van de schoolleidersBeeld Charlotte Odijk

De stoelen in de hal staan opgestapeld. De musical is achter de rug. Basisschool De Pool rondt het jaar af. Maar niet om terug te komen. Vanaf augustus is De Pool De Pool niet meer.

De Pool wordt de Alan Turingschool. Het plan voor de school was een van de vier winnaars van de gemeentelijke wedstrijd Onze Nieuwe School. Het is het eerste winnende idee uit de wedstrijd dat daadwerkelijk in de praktijk gebracht wordt.

Het plan voor het nieuwe onderwijsconcept komt van ouders Ebel Kemeling en Erik van Bruggen. Zij ontwikkelden het idee met Martin Bootsma, voormalig leraar van het jaar, en Eva Naaijkens, schoolleider van een excellente speciale school.

Naaijkens (42) en Bootsma (50), worden respectievelijk schooldirecteur en teamleider. Ze zitten op het grote schoolplein van De Pool terwijl ze vertellen over het idee achter de Alan Turingschool.

Schoolleider Martin Bootsma Beeld Charlotte Odijk
Schoolleider Martin BootsmaBeeld Charlotte Odijk

De Alan Turing in een paar woorden: op wetenschappelijke grond ­gefundeerd, de leerkracht centraal, veel aandacht voor taal, rekenen en Engels.

Naamgever Alan Turing loopt als rode draad door de school: Turing was een briljant Britse wiskundige en grondlegger van de kunstmatige intelligentie, dus de school hanteert een methode voor foutloos rekenen en doet veel met technologie en robotica. Turing was een marathonloper, dus er is veel aandacht voor sport, en Turing was homoseksueel in een intolerante tijd. De school besteedt veel aandacht aan acceptatie en jezelf mogen zijn.

Revolutionair? Ja en nee. Het is gewoon een goede basisschool, benadrukken ze. Dat de leerkracht centraal staat, is wel een belangrijk uitgangspunt, zegt Bootsma. "Uit de wetenschappelijke literatuur blijkt dat je het beste onderwijs krijgt als je de leerkrachten heel goed maakt. Zij hebben vervolgens hoge verwachtingen van de leerlingen."

De 120 leerlingen en twaalf leerkrachten van De Pool, een multiculturele buurtschool, worden nu onderdeel van de Alan Turing. De leerkrachten krijgen een intensief scholingstraject, de leerlingen draaien gewoon mee. Dertien nieuwe leerlingen hebben zich inmiddels gemeld.

De school heeft vier jaar om op een gezond leerlingenaantal te komen, maar nu al gaat het dromen verder. Bootsma: "Het gebouw van de voormalige basisschool De Parel zit hier nog aan vast. Een uitstekende plek voor de Alan Turingschool voor voortgezet onderwijs."

Drie jaar lang te klein heeft consequenties

Amsterdam telt ­ongeveer 35 scholen die onder de opheffingsnorm van 196 leerlingen zitten. Als een school drie jaar op rij onder de opheffingsnorm zit, wordt officieel de bekostiging van de school stopgezet. Basisschool De Pool zat daar met een leer­lingenaantal van 149 onder en gaat op in de Alan Turingschool. ­Basisschool Insulinde (met slechts 85 kinderen) in de Indische buurt fuseert vanaf 1 augustus met basisschool Valentijn. ­

Een paar maanden ­geleden werd bekend dat basisschool de Saffier in de Jordaan sluit. Andere scholen in de stad die onder de ­opheffingsnorm zitten blijven gewoon ­bestaan. Dat kan als schoolbesturen vinden dat een school een belangrijke buurtfunctie heeft of dat er geen andere scholen in de wijk staan die bijvoorbeeld openbaar of juist rooms-katholiek zijn. Grotere school­besturen in ­Amsterdam kunnen het zich permitteren om kleine scholen open te houden omdat er vaak grote scholen in hetzelfde bestuur tegenover staan. Daardoor is de gemiddelde schoolgrootte voldoende.

Basisschool De Pool Beeld Charlotte Odijk
Basisschool De PoolBeeld Charlotte Odijk
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden