Inmiddels 11 man vast in onderzoek naar Ridouan Taghi

In de grote zaak tegen de criminele organisatie van de voortvluchtige Ridouan Taghi zitten inmiddels elf verdachten vast.

Ridouan Taghi Beeld Politie
Ridouan TaghiBeeld Politie

De elf personen zitten vast voor drie voltooide liquidaties en vijf moordpogingen en voorbereidingen van niet uitgevoerde liquidaties.

Dat meldde officier van justitie Cynthia de Jong woensdagochtend op een inleidende zitting in de alsmaar uitdijende zaak Marengo tegen Taghi's vermoede handlangers.

Verklaringen
Behalve die over de moord door een blunder op Hakim Changachi op 12 januari 2017 in Utrecht-Overvecht (en het voorbereiden van de liquidatie van het eigenlijke doelwit Khalid H. twee dagen later) zijn nu extra dossiers toegevoegd.

Ook de liquidatie van Ranko Scekic, 'Waterhoofd' dan wel 'die hond Joego', op 22 juni 2016 in Utrecht-Overvecht is bijgevoegd, net zoals de liquidatie van Samir Erraghib op 17 april 2016 in IJsselstein.

Bovendien wordt de verdachten verweten dat ze Utrechter Ebrahim B. wilden (laten) doodschieten: een crimineel die uitvoerige verklaringen tegen de groep rond Taghi had afgelegd in een groot onderzoek naar een 'moordcommando' uit de regio Utrecht en Nieuwegein.

PGP-berichtenverkeer
Ook een vriend van Ebrahim B. stond volgens het Openbaar Ministerie op de dodenlijst, plus nog anderen. In andere moordonderzoeken lijkt Taghi ook de opdrachtgever te zijn, maar die worden apart behandeld.

Aanklagers De Jong en Justin Louman baseren de extra toegevoegde verdenkingen met name op uitvoerige verklaringen van kroongetuige Nabil B. - die heeft opgebiecht zelf bij verscheidene moorden en moordplannen betrokken te zijn geweest -, de goudmijn aan ontsleutelde berichten uit encrypte PGP-Blackberry's (Pretty Good Privacy) en eerdere bevindingen uit recherche-onderzoek naar de liquidaties.

In dat PGP-berichtenverkeer schrijft Taghi volgens justitie zeer concreet over de moorden die hij aanjaagt.

Hij schrijft bijvoorbeeld over 'heads' die hij regelt, over chauffeurs en 'spotters' (observanten) die anderen moeten regelen. Soms geeft hij volgens de opsporingsdiensten in heel korte tijd opdrachten voor de ene na de andere liquidatie of voor de liquidatie van twee rivalen tegelijk.

Lees ook: De pgp-files: 'Criminelen creëerden zelf hun probleem'

Taghi Beeld Politie
TaghiBeeld Politie

Enkele ontsleutelde gesprekken

'Ga iedereen van hem laten slapen als die mijn naam heeft genoemd...'

Ridouan Taghi tegen Richard R., alias Rico de Chileen, over moordaanslag op officier van justitie Koos Plooij:
'Sir, zullen (we) die kk Plooij laten slapen.'
En: 'Goed voor die kankerzoon. Een beetje info geven over onze groep. Hij weet. Ga iedereen van hem laten slapen als die mijn naam heeft genoemd.....'

Antwoord Richard S.: 'Haha, Hermano (broer) Sir. Dat zijn echte gedachtes, maar nee. (...) Wachten en kijken of we het anders kunnen doen. Wij hadden dat toen tegen mensen gezegd en kregen zwaar hoofdpijn!!! Hermano Sir, we doen wat we moeten doen. Fuck ze, maar we moeten scherp en tactisch te werk gaan!!'

'Dat is zeker een snitch eerst klas die hond'
Gesprek tussen Ridouan Taghi en Zakaria El H. over de ­liquidatie van de crimineel Samir Erraghib:
'Sir die kk kk M5 wou niet starten petten hebben hem nu.'
El H.: 'Pffffff hoe kan dat nou dat ding heeft geen 1 x raar gedaan.'
Taghi: 'Wat een kk zooi zeg echt ongelooflyk!!'
En dan: 'Slaapt die hak sir?'
El H.: 'Er is 1 dode na schietpartij IJsselstein.'
Taghi: 'Ok dat is die hak goed voor die hoerenzoon. Info over ons geven...'
El H.: 'Dat is zeker een snitch eerst klas die hond.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden