'Inlichtingenuitwisseling over Afghanistan verbeterd'

De samenwerking tussen de inlichtingendiensten van landen die in Afghanistan actief zijn, verloopt nu wel goed. Foto ANP/Rick Nederstigt

DEN HAAG - De gebrekkige uitwisseling van inlichtingen in Afghanistan, die onlangs in een Amerikaans onderzoek naar voren kwam, had te maken met aanloopproblemen. Dat gebeurde vooral in 2006 en 2007 toen de missie van Nederland in de provincie Oeroezgan begon. De samenwerking tussen de inlichtingendiensten van landen die in Afghanistan actief zijn, verloopt nu wel goed.

Dat zei minister Eimert van Middelkoop (Defensie) dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Het CDA eiste opheldering over een kritisch rapport van het gezaghebbende Amerikaanse RAND National Defense Research Institute over Afghanistan en Irak.

Het rapport stamt uit november en is opgesteld voor de Amerikaanse legertop. Vorige week lekte de inhoud ervan uit. Zo bleek dat de diensten belangrijke informatie niet met elkaar uitwisselen, wat schadelijk kan uitpakken voor militaire operaties. Het onderzoek was gebaseerd op ruim driehonderd gesprekken met militairen en diplomaten, onder wie ook Nederlanders.

Zo zeiden Nederlandse F-16-piloten dat zij na een bombardement in Afghanistan op Amerikaans verzoek geen inzage kregen in het schaderapport. Daardoor konden zij niet nagaan wat er precies beschadigd was. Maar ook dat is volgens de minister verleden tijd.

Geen geheimen
Hij erkende dat zich in de beginfase situaties hebben voorgedaan dat het lastig was om later een rapport te krijgen. Het had te maken met middelen en met wennen aan elkaar. Maar momenteel is het volgens Van Middelkoop volstrekt normaal dat een bombardement geheel wordt nagegaan en is het niet de praktijk dat de één geheimen heeft voor de ander.

CDA-Kamerlid Maarten van Haverkamp schrok ervan dat het in de beginfase kennelijk mis was met het delen van de relevante informatie. Hij vond dat des te pijnlijker omdat de legers en de inlichtingendiensten van de gang van zaken in Irak hadden moeten leren. Haverkamp wilde zeker weten dat de samenwerking en uitwisseling van belangrijke gegevens nu wel goed is.

Van Middelkoop zei dat de afspraken die nu gemaakt zijn met de bondgenoten uitstekend werken. Verder zei hij het rapport en de aanbevelingen te zullen bestuderen en te bekijken of en hoe de Tweede Kamer hierover kan worden geïnformeerd. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden