Inlichtingendiensten mogen op grotere schaal aftappen

De inlichtingen- en veiligheidsdiensten mogen op grotere schaal gaan afluisteren, maar wel onder meer toezicht. De diensten kunnen straks onder meer chatsessies, e-mails en telefoongesprekken die via de kabel gaan onderscheppen.

Minister Jeanine Hennis presenteerde met minister Ronald Plasterk vrijdag voorstellen om de diensten meer armslag te geven in de strijd tegen terrorisme Beeld anp
Minister Jeanine Hennis presenteerde met minister Ronald Plasterk vrijdag voorstellen om de diensten meer armslag te geven in de strijd tegen terrorismeBeeld anp

De inlichtingen- en veiligheidsdiensten mogen op grotere schaal gaan afluisteren, maar wel onder meer toezicht. De diensten kunnen straks onder meer chatsessies, e-mails en telefoongesprekken die via de kabel gaan onderscheppen. De geheime diensten AIVD en MIVD moeten daarvoor wel vooraf toestemming vragen aan een onafhankelijke commissie.

Dat willen de ministers Jeanine Hennis (Defensie) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken). Zij presenteerden vrijdag hun voorstellen om de diensten meer armslag te geven in de strijd tegen terrorisme (jihadstrijders), zware criminaliteit, cyberaanvallen en spionage.

Doof en blind
De regering vindt de maatregel hard nodig omdat de meeste communicatie via de kabel verloopt. Hennis zei eerder dat de Nederlandse veiligheidsdiensten "doof en blind'' zijn geworden omdat nu alleen communicatie via de ether kan worden afgeluisterd.

Onderschepte gegevens mogen nog maar een bepaalde tijd worden bewaard. De onafhankelijke Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) krijgt meer macht. Het orgaan wordt ook een zelfstandige klachteninstantie en kan bindende oordelen gaan geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden