Inktvisbloed past zich aan de omgeving aan

Het bloed van inktvissen verandert, afhankelijk van de temperatuur van het water waar de octopus in zwemt. Dat blijkt uit een Duits onderzoek, dat wordt gepresenteerd op de conferentie Society for Experimental Biology. De moleculen in het bloed passen zich aan om een octopus zoveel mogelijk zuurstof te geven.

Een blauwgeringde octopus, die in tropische wateren voorkomt Beeld Jens Petersen
Een blauwgeringde octopus, die in tropische wateren voorkomtBeeld Jens Petersen

Octopussen komen over de hele wereld voor, van de tropische wateren bij Australië tot de koude Noordpool. Hoe het kan dat een weekdier onder zulke diverse temperaturen kan bestaan, was tot nu toe niet helemaal duidelijk.

Octopussen hebben een heel ander soort bloed hebben dan mensen. Wij gebruiken hemoglobine om zuurstof door ons lichaam te vervoeren, terwijl inktvissen hemocyanine gebruiken. Hun bloed heeft daardoor ook een heel andere kleur; als het geen zuurstof bevat is het doorzichtig, en het wordt blauw zodra het met zuurstof bindt.

Het is dat hemocyanine dat ervoor zorgt dat octopussen zonder moeite in koud of warm water kunnen leven, zo blijkt uit dit nieuwe onderzoek. De onderzoekers bekeken drie octopussoorten, elk uit een andere deel van de wereld.

De kraak, die onder andere in de Noordzee zwemt Beeld Wikimedia Commons
De kraak, die onder andere in de Noordzee zwemtBeeld Wikimedia Commons

Ander soort bloed
Alle drie hadden een andere soort bloedmoleculen, waarin het hemocyanine telkens nét een beetje anders was. Dit subtiele verschil zorgde ervoor dat arctische octopussen het best zuurstof konden absorberen in de vrieskou, terwijl tropische inktvissen bij de gematigder temperaturen het best functioneerden.

Volgens de onderzoekers is het begrijpelijk dat octopussen zo goed zijn aangepast op hun omgeving. 'Octopussen zijn niet goed in het afleggen van grote afstanden, dus vertrekken naar warmere of koudere oorden zit er vaak niet in. Dan is het logisch dat hun lichaam zich uiteindelijk aanpast aan de omgeving,' aldus één van de wetenschappers in het persbericht.

Drie harten
Overigens is het blauwe bloed dat zich aan de omgeving aanpast niet het enige opmerkelijke aan de bloedsomloop van inktvissen. Ze hebben ook drie harten; één krachtig hart om het meeste werk te doen, en twee kleinere hartjes bij hun kieuwen.

De Pareledone charcoti die in de koude Zuidpoolwateren rondzwemt Beeld A. Rose
De Pareledone charcoti die in de koude Zuidpoolwateren rondzwemtBeeld A. Rose
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden