Inkomenssteun ouderen gaat veranderen

Ouderen krijgen met ingang van januari bovenop hun AOW een inkomensondersteuning die afhankelijk is van het aantal jaren dat ze in Nederland hebben gewoond. De bestaande regeling om de koopkracht van ouderen bij te plussen, gaat verdwijnen. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemt hiermee mee in, dat bleek vandaag tijdens een debat met staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken.

null Beeld anp
Beeld anp

Mensen met een volledige AOW gaan er door de nieuwe regeling niet op voor- of achteruit. Dat geldt voor circa 90 procent van de ouderen.

Personen die zich op latere leeftijd in Nederland hebben gevestigd of die later naar het buitenland zijn verhuisd, worden wel getroffen. De SP is daarom fel tegen de nieuwe aanpak. Volgens Kamerlid Paul Ulenbelt worden allochtone ouderen hierdoor onevenredig getroffen. Hij noemde de maatregel discriminerend.

Volgens Klijnsma is van discriminatie geen sprake. Mensen die geen volledige AOW hebben en onder het sociaal minimum zitten, krijgen een aanvulling op hun inkomen. Zij gaan er daardoor vanaf 1 januari 300 tot 600 euro per jaar op vooruit, aldus de staatssecretaris.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden