Injectie kan terugkomst huidkanker mogelijk voorkomen

Een injectie kan mogelijk voorkomen dat de meest dodelijke vorm van huidkanker, melanoom, terugkeert. Dat blijkt uit onderzoek van het VUmc. 

Cancer Center Amsterdam deed jarenlang onderzoek naar de injectie.Beeld ANP

Juist bij deze dodelijke vorm van huidkanker kan, na het verwijderen van de tumor, de ziekte op een later moment toch nog terugkeren. Uit onderzoek van het VUmc blijkt nu dat een injectie met synthetisch dna dit mogelijk kan voorkomen.

Het lichaam reageert op de injectie door een stof aan te maken die het immuunsysteem stimuleert. Patiënten ontvangen de spuit direct nadat de eerste tumor is verwijderd. De stof die vrijkomt helpt waarschijnlijk om tumorcellen die toch nog in het lichaam zitten op te ruimen en zo de terugkeer van de kanker te voorkomen.

Minder
Onderzoekers van Cancer Center Amsterdam, onderdeel van het VUmc, deden een jarenlange studie naar het effect van de injectie onder 52 patiënten met melanoom in een vroeg stadium. In de groep die de injectie wel kreeg keerde de kanker bij minder dan tien procent terug. Bij de controlegroep, die dus geen spuit ontving, was het melanoom bij veertig procent uitgezaaid.

De wetenschappers benadrukken dat het hier nog om een kleine onderzoeksgroep gaat. 'De resultaten van deze studie zijn hoopvol, maar vervolgonderzoek is nodig bij een grotere groep patiënten voordat deze vorm van immuuntherapie kan worden toegepast,' zegt onderzoeker Tanje de Gruijl in een persbericht.

Niet meer in productie
En juist bij deze vervolgstudie loopt het vast. De actieve stof van de injectie, CpG-B genaamd, wordt namelijk momenteel niet meer door de farmaceutische industrie gemaakt. Omdat het patent op de stof is verlopen is het voor bedrijven niet meer interessant om de stof te produceren.

De onderzoekers kijken nu of ze ergens een voorraad CpG-B kunnen laten produceren of dat er vergelijkbare beschikbare middelen zijn. Ze hebben dit hard nodig om een grootschalige vervolgstudie op te kunnen zetten. Een woordvoerder laat weten dat ze wel verwachten dat dit gaat lukken.

Lang wachten
Het zal nog even duren voordat echt duidelijk wordt in hoe verre de injectie wertk. Een vervolgstudie neemt namelijk nogal wat tijd in beslag. "Juist melanoom is een kanker waarbij uitzaaiingen pas na een aantal jaar komen," zegt een woordvoerder van VUmc. "Dit betekent dat de studie ook jaren moet duren voordat het effect van de injectie goed kan worden gemeten."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden