Initiatief voor Johan Cruijffstraat in Oost

In Oost worden de eerste stappen gezet om een straat te vernoemen naar Johan Cruijff. Gedacht wordt aan de Akkerstraat in Betondorp, een stukje Middenweg of een straat in Park de Meer.

Oost wil wellicht wel een straat naar Johan Cruijff vernoemen Beeld ANP
Oost wil wellicht wel een straat naar Johan Cruijff vernoemenBeeld ANP

Bas van Vliet, die namens de partij Méérbelangen in de Stadsdeelcommissie Oost zit, heeft de vernoeming voorgesteld. Het idee ontstond vanwege de grote ophef in Zuid.

Daar kwamen bewoners in opstand tegen het besluit om het Stadionplein naar de Amsterdamse voetballegende te vernoemen. Op het hoogtepunt van die rel werd Van Vliet in Oost op straat aangesproken door buurtbewoners, die hem vroegen of de Middenweg niet naar Johan Cruijff vernoemd zou kunnen worden.

Cruijff groeide op in de Akkerstraat in Betondorp en speelde in zijn Ajaxjaren in stadion De Meer in de Watergraafsmeer. "Als je kijkt naar de delen van de stad waar Cruijff wat mee had, denk je uiteraard aan de Watergraafsmeer," zegt stadsdeelvoorzitter Maarten Poorter (PvdA), die niet onwelwillend staat tegenover het plan van Méérbelangen.

Opstand voorkomen
Overigens is er in het stadsdeel al een plekje vernoemd naar Johan Cruijff; in 2005 kreeg een klein bruggetje in Park de Meer op de plek van het oude stadion De Meer de naam van de legende.

"De Middenweg vind ik zelf wel heel ver gaan, maar het is wel een goed idee om een alternatief in Oost aan te bieden," zegt Van Vliet.

Het buurtraadslid wil een opstand voorkomen door alle voors en tegens eerst met de bewoners zelf te bespreken. Op 19 juni komen de leden van de Stadsdeelcommisise Watergraafsmeer bij elkaar in HVO - Queridolocatie Robert Kochplantsoen 35, waarbij inwoners van de wijk welkom zijn.

Maar Van Vliet verwacht weinig problemen. Volgens hem is er in de Watergraafsmeer en Betondorp veel meer begrip voor een eventuele vernoeming. "Op een gevel in de Wembleylaan staat al een grote muurschildering van Cruijff, en hij heeft natuurlijk in de Akkerstraat gewoond. Het is dus geen gek idee."

Uitgesteld
Als Van Vliet geen ernstige bezwaren terug krijgt uit de buurt zal hij het plan indienen in de Stadsdeelcommissie Oost. Hier moet worden gestemd, bij een meerderheid zal Poorter het plan voorleggen aan de (nieuwe) burgemeester en de straatnamencommissie.

Onlangs is door het stadsbestuur besloten om de controversiële benoeming van het Stadionplein uit te stellen. Gezien de enorme bezwaren is het niet onwaarschijnlijk dat de gemeente de naamswijziging op die plek maar helemaal laat varen en naar alternatieven gaat kijken. Een plek in de Watergraafsmeer maak in dat geval een goede kans.

Lees ook: Hoe het Johan Cruijffplein een dubbele ereplicht werd

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden