Plus

Ingrijpend besluit: Meer woningen voor de minder rijken?

Het is een ingrijpend besluit dat de Amsterdamse raad woensdagavond neemt: meer betaalbare huur, minder duurdere koopwoningen. Het zal de stad veranderen.

De woontoren Bmine achter de ADAM toren op de noordelijke IJ-oever in aanbouw Beeld ANP
De woontoren Bmine achter de ADAM toren op de noordelijke IJ-oever in aanbouwBeeld ANP

De druk op de Amsterdamse woningmarkt is zo groot dat het aan alle kanten knelt. Mensen die zijn aangewezen op betaalbare huurhuizen, staan op wachtlijsten. Amsterdammers die een huis willen kopen, stuiten op te hoge prijzen.

En de groep daartussenin - agenten, docenten, verplegers - valt tussen wal en schip. Ze verdienen te veel voor sociale huur, te weinig voor koop.

Voor wie moet de stad kiezen? Woensdagavond besluit de gemeenteraad over het voorstel van wethouder Laurens Ivens (SP) om meer sociale en middeldure huur te bouwen en minder vrije huur en koop.

Dat zal ingrijpende gevolgen hebben, want meer woningen voor de lagere en middeninkomens, betekent minder woningen voor Amsterdammers die meer verdienen.

Moet de stad hiervoor kiezen?
JA, zegt Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft. "In Amsterdam worden nu heel veel sociale huurwoningen verkocht. Dus de druk op betaalbare huurhuizen is groot. De vraag naar deze huizen is in Amsterdam groter dat in de rest van Nederland."

Dat komt doordat de stad veel mensen met een laag inkomen herbergt. "Amsterdam moet kiezen en het is niet gek dat een SP-wethouder kiest voor lagere inkomens," aldus Boelhouwer.

De Amsterdamse corporaties staan achter deze keuze, zegt Egbert de Vries, voorzitter van koepelorganisatie AFWC. "Veel studenten en jonge afgestudeerden komen naar Amsterdam om hun loopbaan te beginnen. Die verdienen weinig. En gezinnen met lage inkomens hebben helemaal geen kans op een woning."

De keuze om meer woningen voor middengroepen te bouwen, is een sterke, zegt Boelhouwer. "Daar zit een groot gat."

NEE, dit is niet verstandig, zegt Taco van Hoek, directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), een onafhankelijk onderzoeksbureau.

"Dit besluit is een trendbreuk. De afgelopen jaren heeft Amsterdam geprobeerd het kleine bestand aan koop­woningen te laten groeien. Dat is enigszins gelukt, maar nog altijd bestaat maar 30 procent van de woningmarkt uit koophuizen, in de rest van Nederland is dat 60 procent."

Als Amsterdam straks minder koophuizen bijbouwt, zal dat leiden tot nog hogere prijzen. "Dat is fijn voor Amsterdammers die al een huis hebben, maar voor mensen die willen kopen, is dat zeer ongunstig," aldus Van Hoek, die vreest dat de doorstroming nog meer gaat stagneren.

Het voorstel van het college schiet door, vindt Jan Fokkema, directeur van Neprom, vereniging van projectontwikkelaars. "Amsterdam doet hiermee de deur nagenoeg op slot voor de midden- en hogere inkomens, mensen aan wie de kenniseconomie van de stad veel behoefte heeft."

De gemeentelijke maatregelen leiden nu al tot onzekerheid onder ontwikkelaars. Omdat een groot deel van de woningmarkt gereguleerd zal worden, zullen minder partijen hun grond aanbieden, omdat ze daarmee minder geld verdienen.

Het gevolg: een aantal terreinen zal niet worden bebouwd, terwijl die zich prima lenen voor nieuwe huizen. "Met als gevolg dat er minder wordt gebouwd en de tekorten verder oplopen."

Wat staat er op het spel?

De plannen leiden tot spanningen binnen de coalitie van D66, VVD en SP. Dat Amsterdam meer moet doen voor midden­inkomens, daarover zijn de partijen het eens. Maar D66 vindt dat meer sociale woningbouw moeten worden omgezet in middenhuur en zal zich tegen het eigen college keren.

De linkse oppositie in de gemeente­raad, groot voor­stander van meer sociale huur, kan alsnog voor een meerderheid zorgen.

Het voorstel houdt in dat 40 procent van de nieuwbouw bestemd is voor sociale huur en nog eens 40 procent voor middeldure huur en koop. Voor koop­huizen blijft 20 procent over.

Nu geldt nog de verdeling: 30 procent sociale huur en 70 procent vrije markt.

Zie ook: Trendbreuk: stad bouwt meer betaalbare huurwoningen, De Amsterdamse woningmarkt als splijtzwam en: Deze mensen zoeken (ook) een huis in Amsterdam

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden