Ingrid Paul en Gretha Smit ontkennen

Gretha Smit, die onlangs vanwege aanhoudende fysieke klachten een punt achter haar carrière zette, zei ''niets te weten'' van een actie om aan de vooravond van de olympische vijf kilometer een startplaats te kopen. Foto ANP

DEN HAAG/SALT LAKE CITY - Ingrid Paul en Gretha Smit ontkennen in alle toonaarden dat ze tijdens de Olympische Spelen van 2006 in Turijn geprobeerd hebben een startbewijs voor Smit op de 5000 meter te kopen. De NOS zond zondagavond een reportage uit die daarvoor het bewijs moest leveren. Paul zou de Poolse Katarzyna Wojcicka vijftigduizend euro hebben geboden om zich terug te trekken. Paul: ''Ik zou niet weten waar ik dat geld vandaan had moeten halen.''

De NOS maakte een uitgebreide reconstructie van de gebeurtenissen in Turijn. Nadat Nederland door een matige 3000 meter van Moniek Kleinsman een startbewijs op de 5000 meter had verspeeld, zou door Paul en Smit een venijnige jacht op een startbewijs zijn geopend. Paul en TVM-coach Gerard Kemkers kregen destijds ruzie omdat gesuggereerd was dat Renate Groenewold zich maar moest terugtrekken. De van een blessure teruggekeerde Smit werd gezien als een titelkandidate, het zou haar sponsor Telfort veel waard zijn geweest om Smit de 5000 meter te zien schaatsen. De laatste optie was een buitenlandse rijdster te zoeken die zich wilde terugtrekken.

Wojcicka zegt in de NOS-reportage dat ze vele malen door Paul werd benaderd en dat haar een bedrag van 50.000 euro in het vooruitzicht was gesteld. Ze kreeg in eerste instantie van Smit een briefje met een telefoonnummer en een bedrag erop. ''Het was voor mij echt heel veel geld. Maar ik ben zelf gaan schaatsen om te laten zien dat niet iedereen zomaar te koop is. Het was geen fair play.''

De Poolse weigerde het aanbod bovendien omdat ze merkte dat er in schaatskringen al werd gefluisterd. ''Als ik me had teruggetrokken, ook als ik geen geld had aangenomen, zou dat vermoeden altijd hebben bestaan. Daarom ook heb ik de 5000 meter wel gereden, het moest wel.'' De NOS suggereert dat Wojcicka zich teruggetrokken zou hebben als Paul en Smit haar nooit zouden hebben benaderd.

Ingrid Paul ontkende gisteravond in Salt Lake City de beschuldigingen. Ze zei onaangenaam verrast te zijn dat het verhaal nu boven tafel komt. ''Het is flauw dat het nu weer wordt opgerakeld. Voor mij is het een afgedane zaak. Ik zou ook niet weten waar ik dat geld vandaan had moeten halen. Ik heb zoveel niet, Ab Krook ook niet en als Telfort-ploeg hadden we het ook niet. Het enige dat ik mij kan herinneren is dat we destijds alle landen zijn afgegaan of niet toevallig iemand zijn plaats op de vijf kilometer zou willen afstaan, zodat Gretha kon invallen. Het gebeurt wel eens dat iemand ziek wordt of moe is, dus dat is het proberen waard.''

Gretha Smit, die onlangs vanwege aanhoudende fysieke klachten een punt achter haar carrière zette, zei gisteravond ''niets te weten'' van een actie om aan de vooravond van de olympische vijf kilometer een startplaats te kopen. ''Ze zijn 's avonds gaan vragen of iedereen zou rijden en zeiden tegen mij alleen dat er een kans zou zijn dat ik zou kunnen rijden. Verder weet ik nergens van'', aldus de voormalig stayer.

Volgens een anonieme bron in Salt Lake City zou overigens aan meer rijdsters geld zijn geboden in ruil voor een startbewijs. Volgens de persoon in kwestie, die ook achter de schermen heeft meegeholpen aan de NOS-reportage, ging dat overigens in die gevallen niet om Ingrid Paul.

Wojcicka wilde zondagavond niet reageren op de commotie die in Salt Lake City ontstond na het vertonen van de NOS-reportage. De omroep had de Poolse rijdster overigens eerder deze week wel al laten weten dat deze gisteravond zou worden uitgezonden. (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden