Ingezonden brief: Tijd voor een eigenzinnig drugsbeleid

Het ooit zo vrijzinnige Amsterdam lijkt conservatiever dan ooit en laat zich dicteren door minister Ivo Opstelten en zijn cannabisbeleid. Waarom houdt Amsterdam vast aan een achterdeurbeleid dat criminaliteit bevordert? In aanloop naar het stadsgesprek in De Balie schrijft Marije Ligthart dat Amsterdam een dissidente koers moet volgen.

Bezoekers van coffeeshop 420 Café in de Oudebrugsteeg. Beeld Mats van Soolingen

35 gemeenten hebben een manifest ondertekend dat ervoor pleit de teelt van softdrugs te reguleren. Met dit manifest roepen de gemeenten op tot de landelijke invoering van gereguleerde wietteelt om de criminele gevolgen van het huidige beleid tegen te gaan. De gemeenten hopen dat er een oplossing komt voor het hypocriete beleid van de gereguleerde verkoop van cannabis en de verboden bevoorrading van coffeeshops. Ook de burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, tekende dit manifest.

Minister Opstelten boorde het manifest de grond in met de woorden: 'Ik ga niet over tot regulering, daar moeten de burgemeesters mee leren leven en dat zal uiteindelijk ook wel lukken. Ik ga erover. Zij niet.'

Deze reactie leidde tot veel verontwaardigde reacties van de gemeenten. Amsterdam heeft tot dusver niet gereageerd op de uitspraak van de minister en geen uitspraak gedaan over het toekomstig beleid.

Politieke wil
Onder anderen de burgemeesters van Eindhoven, Leeuwarden en Heerlen spreken zich wel uit. Eindhoven stelt: 'Los van welke juridische argumentatie dan ook komen wij tot de conclusie dat het begint met politieke wil. Wanneer politieke wil aanwezig is, moet gekeken worden naar de mogelijkheden en naar de ruimte die er is. Deze politieke wil ontbreekt ons inziens bij deze minister.'

Deze 'politieke wil' tonen een aantal gemeenten. Zo gaat Heerlen door met de voorbereidingen voor de gereguleerde wietteelt. In Trouw zei burgemeester Paul Depla: 'Wij laten ons niet gijzelen door een onwillige minister.' Ook Fred Crone, burgemeester van Leeuwarden, is een plan aan het opstellen dat de wietteelt in zijn stad zal toelaten.

Amsterdam, ooit wereldwijd koploper met vooruitstrevend drugsbeleid, schikt zich naar de repressieve wensen van het kabinet. Zo kondigde Van der Laan aan dat het aantal coffeeshops wordt verkleind en heeft hij de verplichting ingesteld tot het sluiten van coffeeshops nabij scholen.

Fractievoorzitters Rutger Groot Wassink (GroenLinks) en Jan Paternotte (D66) deden eind februari hun beklag over de houding van de burgemeester en maken zich hard voor gemeentelijke wietteelt in de hoop dat Amsterdam een duidelijke positie durft in te nemen.

Experimenten
Het zal voor de gemeenten een opgave zijn minister Opstelten en de Tweede Kamer te overtuigen. Een meerderheid in de Kamer is tegen gereguleerde wietteelt en de minister zal toestemming moeten geven aan gemeentelijke experimenten door uitzonderingen toe te staan.

Opstelten komt in juni met een visie op het drugsbeleid. Dit is het moment om het manifest kracht bij te zetten en net als Heerlen te kiezen voor een dissidente koers en de daad bij het woord te voegen. Alleen als de gemeenten zich samen sterk maken, heeft het voorstel kans van slagen.

Amsterdam moet zijn politieke wil tonen en een duidelijke positie innemen. Alleen zo kunnen we in Amsterdam afkomen van de negatieve gevolgen van de achterdeurconstructie met als resultaat minder georganiseerde criminaliteit, meer veiligheid, beter zicht op het productieproces en een hoogwaardige kwaliteit van de wiet. Het tekenen van het manifest is een mooie eerste stap, maar om het papieren voorstel werkelijkheid te laten worden, is meer nodig dan een handtekening.

Over de auteur:
Marije Ligthart is programmamaker van De Balie


Lees vandaag (8-4) meer in Het Parool:

- de ingezonden brief van Gert-Jan Segers, Kamerlid voor de ChristenUnie, die betoogt dat cannabisgebruik niet normaal moet worden.
-
'De kabouters komen soms twintig keer,' over de effecten van een eventuele legalisering van de wietteelt.

Stadsgesprek: High Amsterdam

Hoe kunnen we in Amsterdam tot een oplossing komen en afkomen van het schemergebied tussen legaal en illegaal waarin de softdrugs zich bevinden? Het Parool en De Balie organiseren een Stadsgesprek over de Amsterdamse beleidsmaatregelen, over de verhouding van Amsterdam met de landelijke politiek, de positie van de coffeeshophouder en de toekomst van het drugsbeleid van de stad.

Met o.a.:
Marije Wouters (onderzoeker aan het Bonger Instituut voor Criminologie van de Universiteit van Amsterdam)

Michael Veling (coffeeshophouder, oud-lijsttrekker CDA Amsterdam)

Rutger Groot Wassink (GroenLinks Amsterdam)

Paul Depla (Burgemeester Heerlen)

Marith Rebel (Tweede Kamerlid PvdA)

Gert-Jan Segers (Tweede Kamerlid Christenunie)

Marijke Shahsavari (CDA Amsterdam)

Waar: De Balie
Wanneer: dinsdag 8 april 20.30 uur
Toegang: vanaf 7,00 euro
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden