Opinie

Ingezonden brief: Iets meer rock-'n-roll en iets minder ego's en mannetjes in de Stopera

Het is haat en nijd in de Stopera. Publicist Marcel Duivesteijn geeft vier tips om tot een coalitie te komen.

Verkiezingsavond Beeld Martijn Beekman
VerkiezingsavondBeeld Martijn Beekman

Niemand houdt meer van elkaar in de Stopera. Roddel en achterklap heersen. Hoe anders was dat op 19 maart, de dag van de verkiezingen, toen vrolijkheid door de gangen denderde, behalve bij de PvdA.

Iedereen had vertrouwen in elkaar. Jan Paternotte glimlachte als een zojuist ontmaagde jongeling. Hij was de leider. Hij wreef in zijn handen: we gaan alles anders doen.

Voortvarend gingen ze aan de slag. Maar na negen weken ligt er nog helemaal niks. De grote afwezige bij die onderhandelingen was de inhoud. Daar ging het niet om. Geen gevechten over erfpacht, over parkeren of veiligheid. Nee. Het ging om gevoelens. Om eer. Om ego's. Mannetjes. Bokito's. Wat hier en daar naar boven borrelde, rook naar wantrouwen.

Leugenaar
In negen weken hebben alle partijen hun best gedaan elkaar zoveel mogelijk te wantrouwen, te haten zelfs. Er werd gelekt. Er werd gehuild. En er vielen harde woorden. Zo maakte Rutger Groot Wassink (GroenLinks) Paternotte voor de camera voor leugenaar uit. De jonge God van D66 begreep op zijn beurt niet dat hij de GroenLinksers, alsook hun grote broer, de PvdA, tot op het bot beledigd had. Dat resulteerde erin dat PvdA en GroenLinks stonden te mokken in de hoek. Dus moest de SP aanschuiven.

Wie? Wij? Laurens Ivens keek om zich heen. Ja, ze wezen naar hem, de man die de coalitie-onderhandelingen eerder 'een puinzooi' noemde.

En dat is het. In plaats van mooie plannen druipt er alleen maar frustratie en verdriet uit de Stopera. Prioriteit is het verbeteren van de sfeer. Ik denk even aan het desastreuze kabinet Balkenende 4. Drie jaar lang kibbelden Wouter Bos en Jan Peter Balkenende met elkaar. 'We slepen continu de messen' zei een staatssecretaris onlangs tegen me.

Ik geef het de onderhandelaars even mee. Want hoewel de schade in de Stopera onherstelbaar lijkt, zal er ooit een college moeten komen. Eberhard van der Laan kan het niet in z'n eentje opknappen. Het begint een beetje gênant te worden dat volwassen mannen zo met elkaar overhoop liggen. Ik heb twee kleine kinderen die minder ruzie maken.

Hoe kom je eruit?
Tip 1. Drank, drugs en rock-'n-roll. Een goed drinkgelag kan wonderen doen. Ooit ging Lodewijk Asscher bij Frits Huffnagel langs met een fles whisky. De VVD'er had zijn financiële administratie niet op orde en moest vertrekken. Asscher hield de sfeer met de coalitiegenoot goed. Huffnagel vertrok zonder wrok en de VVD leverde een nieuwe wethouder. Drank kan veel goedmaken wat mensen kapot hebben gemaakt.

Tip 2. Alle Hagenezen uit het raam kieperen. Alexander Rinnooy Kan, Thom de Graaff, Roger van Boxtel, Arjan Vliegenthart. Ik zeg niet dat ze broddelwerk leverden, maar een positieve invloed hadden ze kennelijk niet. Ook het continue influisteren door pappa Pechtold en opa Van Ojik heeft de gesprekken geen goed gedaan. Haagse hotemetoten hebben het alleen maar uit de hand laten lopen. Politicoloog Rinus van Schendelen zei bij BNR dat een bemiddelaar in elk geval een Amsterdammer moet zijn. Wat mij betreft is het de visboer.

Tip 3. Gewoon aan de gang gaan. Met name D66 wil per se geschiedenis schrijven. Negen weken lang hebben ze de PvdA duidelijk gemaakt dat ze niet gewenst zijn. Het streven om het helemaal anders te doen, klinkt misschien goed, maar werkt in de praktijk averechts. Je kunt erfpacht aanpakken, dat is op zich een prima idee, maar zie het niet als een afrekening. Datzelfde geldt voor de verdubbeling van de parkeertarieven. GroenLinkskringen klinkt die 'radicale vergroening' heerlijk in de oren, maar je wekt er de wrevel van andere partijen mee. Kortom: nuchterheid, soberheid en daadkracht.

Tip 4. Neem de tijd. Misschien zelfs tot na de zomer. Maar als je nu de tijd niet neemt, wordt het vier jaar lang worstelen, met welke samenstelling dan ook. Neem de hele zomer. Als wij dan in september onze caravan weer voor de deur parkeren, staat er een ambitieus college. Laten we wel afspreken dat we in de tussentijd niks horen en niks zien. Geschiedenis moet je namelijk in stilte schrijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden