'Ingeslikte knoopbatterij levensgevaarlijk voor kinderen'

Ouders van kinderen die een knoopbatterij hebben ingeslikt, realiseren zich vaak niet hoe gevaarlijk dit kan zijn voor het kind. Steeds vaker brandt zo'n plat batterijtje een gat in de slokdarm. Dit kan leiden tot blijvend letsel en in een enkel geval tot de dood.

redactie
Knoopbatterijen Beeld thinkstock
KnoopbatterijenBeeld thinkstock

Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) op de website van het magazine Medisch Contact.

Volgens de kinderartsen Margot Smit en Angelika Kindermann kan een batterij die vastzit in de slokdarm leiden tot afsterving van weefsel (necrose). Dat wordt onder meer veroorzaakt door het afgeven van stroom en het lekken van chemicaliën uit het batterijtje.

'Binnen twee uur kunnen er al ernstige beschadigingen optreden. Het streven is dan ook om een batterij zo spoedig mogelijk te verwijderen, liefst binnen één uur', zeggen de artsen.

Kindveilige sluitingen

Smit en Kindermann stellen vast dat het aantal incidenten met ingeslikte knoopbatterijen de laatste vier jaar sterk is toegenomen. Kinderen spelen steeds vaker met spullen die niet als speelgoed zijn bedoeld, zoals afstandsbedieningen, rekenmachines, fototoestellen of fietslampjes, vermoeden de kinderartsen.

Het zijn apparaten zonder kindveilige sluitingen. De NVK wil daarom een beroep doen op de industrie om batterijklepjes van alle apparatuur te beveiligen.

Uit cijfers van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) blijft dat er 224 meldingen zijn binnengekomen van kinderen die een knoopbatterij hebben ingeslikt tussen oktober 2011 en februari 2014. Het gaat iedere keer om kleine kinderen, jonger dan zes jaar. Bij 21 van hen moest de batterij uit de slokdarm verwijderd worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden