ING wil kunstwerk De Kus niet voor zijn deur

Het iconische beeld De Kus van ­Jeroen Henneman moet vertrekken van zijn plek in Zuidoost. Daar verrijst het nieuwe kantoor van ING.

Kunstenaar Jeroen Henne­man: 'Ik denk dat ING iets zwaks en menselijks als een kus niet bij het imago vindt passen.' Beeld Eva Plevier
Kunstenaar Jeroen Henne­man: 'Ik denk dat ING iets zwaks en menselijks als een kus niet bij het imago vindt passen.'Beeld Eva Plevier

'Ik denk dat ING het niet bij het imago vindt passen,' zegt Jeroen Henneman over zijn kunstwerk. "ING is natuurlijk een meedogenloos bedrijf, dus iets zwaks en menselijks als een kus past daar niet bij."

De Kus verdwijnt van de huidige locatie voor de deur van kantorencomplex De Heerd op de Frankemaheerd. Daar staat het al sinds 1982. Op de locatie moet echter over drie jaar het nieuwe kantoor van ING staan. De Heerd wordt gesloopt.

"We gaan een nieuwe locatie voor De Kus zoeken in Zuidoost," zegt Mark Blommesteijn van OVG Real Estate, dat samen met ontwikkelaar G&S Vastgoed eigenaar is van de locatie en daarmee ook van De Kus. "We zijn al met de kunstenaar en het stadsdeel in gesprek."

In een flits
Het kunstwerk zat ingesloten bij de deal toen het pand in 2015 door woningbouwvereniging Rochdale werd verkocht. Henneman, die ook De Schreeuw in het Oosterpark maakte, ontwierp De Kus in opdracht voor KBB, het bedrijf achter de Bijenkorf en Hema. Dat had lang het hoofdkantoor in De Heerd.

Henneman zegt het 'verschrikkelijk' te vinden dat De Kus weg moet. "Het is helemaal gesitueerd voor die locatie. Als je het van verder af vanaf de weg ziet, zie je eerst niet wat het is. Je ziet een soort 'modern kunstwerk'. En dan, als je er langs komt, zie je in een flits die kus. Dat was precies de bedoeling."

Henneman zegt met het stadsdeel te hebben gekeken naar een locatie een paar honderd meter verderop, maar daarna niet gehoord te hebben of die plek haalbaar is. Begin deze week werd hij door ING gecontacteerd met de mededeling dat het kunstwerk wordt gedemonteerd en voorlopig in een opslag verdwijnt. Het stadsdeel bevestigt dat er naar locaties is gekeken, maar de woordvoerder zegt nog geen nieuwe plek te hebben.

Verkopen of weggeven

Wie bij een verplaatsing van het kunstwerk eigenaar wordt, is onbekend. Volgens Blommesteijn ligt dat aan de locatie waar het terechtkomt. Het is niet uitgesloten dat het werk wordt verkocht of weggegeven. Wat het beeld waard is, vindt Henneman moeilijk te zeggen, maar toen hij het maakte, kwamen de aanschafkosten uit op ongeveer 1 miljoen gulden.

Voorlopig zal het kunstwerk niet te zien zijn. Het heeft namelijk nogal wat voeten in de aarde om het te plaatsen. "Er moet een hele constructie onder gebouwd worden," zegt Henneman. "Het is 23 meter hoog en vangt veel wind. Je zet het niet even op een betonnen plaatje."

Begin 2017 zal De Kus van de huidige plek zijn verdwenen. Daar komt een uitbreiding van de nu al ondergelegen parkeergarage.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden