ING-top krijgt tik op de vingers van aandeelhouders

Bestuurders van ING hebben tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering geen decharge gekregen. Daarmee kreeg het bestuur van de bank een stevige tik op de vingers.

Bestuursvoorzitter Ralph Hamers (R) en president-commissaris Hans Wijers Beeld anp
Bestuursvoorzitter Ralph Hamers (R) en president-commissaris Hans WijersBeeld anp

Aandeelhouders toonden zich bijzonder ontevreden over de schikking van 775 miljoen euro in verband met de witwasaffaire.

Het niet verlenen van decharge aan een bestuur komt maar zelden voor. Krijgt een bestuur decharge, dan zijn de bestuurders persoonlijk niet verantwoordelijk te houden voor alles wat er gebeurd is in het voorbije jaar.

Aandeelhouders van ING stemden echter in meerderheid tegen decharge. Daardoor kan nog een juridische zaak door ING tegen bestuurders voor aansprakelijkheid aangespannen worden.

Teleurstelling
Hans Wijers, voorzitter van de raad van commissarissen van ING, sprak zijn teleurstelling uit over de uitslag van de stemming, maar was niet geheel verrast. Voorafgaand aan de jaarlijkse vergadering zeiden meerdere aandeelhouders al tegen decharge te zullen stemmen.

Volgens Wijers was 2018 "in veel opzichten een teleurstellend jaar". In recente gesprekken met grote aandeelhouders van ING klonk dezelfde teleurstelling door, erkende Wijers. Hij refereerde ook nog kort aan de ophef over de voorgestelde salarisverhoging voor topman Ralph Hamers vorig jaar, die uiteindelijk niet doorging.

Hamers zelf wees vervolgens op de vele inspanningen van ING om witwassen tegen te gaan. In het kader van een verbeterprogramma, dat tot 2020 loopt, zijn volgens hem honderden miljoenen euro's besteed aan bestrijding van witwassen.

Het geld ging onder meer naar 2500 fulltimemedewerkers en technologie om onregelmatigheden op te sporen.

Mega-emissie
ING kreeg wel de handen op elkaar voor de benoeming van de nieuwe financieel directeur. Tanate Phutrakul neemt daarmee definitief het stokje over van Koos Timmermans, die in de nasleep van de witwasaffaire vertrok.

Verder werd ook akkoord gegeven voor de benoeming van commissaris Herna Verhagen, de topvrouw van PostNL, en de aanstelling van Mike Rees in de toezichthoudende raad. Ook de herbenoeming van commissaris Mariana Gheorghe werd goedgekeurd.

Verder blijft de leiding van ING bevoegd om een mega-emissie te doen op het moment dat het dit nodig acht. Daarmee kan het bestuur, net als de voorgaande jaren, zonder inmenging van aandeelhouders tot 40 procent van het al uitstaande kapitaal ophalen. Dit geld kan worden gebruikt voor overnames.

Duitse overname
ING wordt al langer gelinkt aan een overname van het Duitse Commerzbank. Tijdens de aandeelhoudersvergadering ging de leiding van het bedrijf niet in op vragen over de overnamegeruchten

Onder andere bij Paul Koster, directeur van de Vereniging voor Effectenbezitters (VEB), leven zorgen over zo'n megafusie. Hamers ging niet specifiek in op de vraag of er inderdaad plannen voor een fusie in Duitsland zijn, maar zei dat de bank voornamelijk op eigen kracht wil groeien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden