ING stelt maand vaderschapsverlof in

Mannen en niet-biologische moeders die bij ING werken, kunnen volgend jaar de eerste maand na de geboorte van hun kind een maand met betaald verlof. Daarna mogen ze nog eens drie maanden onbetaald verlof opnemen.

Natasja de Groot
Het hoofdkantoor van ING in Zuidoost Beeld ANP
Het hoofdkantoor van ING in ZuidoostBeeld ANP

Dat is afgesproken in de nieuwe cao. Hiermee is ING de eerste grote onderneming in Nederland die jonge vaders tegemoet komt. Cao-deskundigen spreken van een doorbraak en denken dat de ING-cao wel eens navolging kan krijgen. "Dit is zeker iets wat we ook in andere cao's geregeld willen hebben," zegt FNV-onderhandelaar Gerard van Hees.

ING wil met deze stap zijn betrokkenheid bij het welzijn van de werknemers tonen. "We willen onze collega's in de gelegenheid stellen om deze belangrijke periode - de geboorte van een kind - samen te beleven. Wij geloven erin dat tijd voor familie een belangrijke plek inneemt in iemands leven en dat je daar als werkgever oog voor moet hebben als je het beste uit je mensen wilt halen," aldus ING-woordvoerster Karin van der Pol.

Het betaald verlof geldt voor vaders en niet-biologische moeders. Kennelijk heeft ING niet willen wachten tot het wettelijk beter geregeld wordt. Jonge papa's moeten het nu nog doen met een schamele twee dagen betaald verlof. Er ligt een voorstel in de Kamer om het bestaande vaderschapsverlof iets te verlengen - naar vijf dagen. Maar die stemming is door de verkiezingen en de formatie op de lange baan geschoven.

Achterlopen
Nederland zou overigens ook met vijf dagen ver achterlopen op de Europese norm. Jonge vaders krijgen in België, Frankrijk, Engeland, Duitsland of Zweden minstens twee weken vrij om van hun pasgeboren kind te genieten.

Naast vaderschapsverlof kunnen de ING-werknemers boven de 60 jaar voortaan ook een dag per week vrijwilligerswerk doen. Verder krijgen alle 14.000 werknemers een loonsverhoging van 1,7 procent.

Daarnaast is er 375 euro per jaar beschikbaar voor een scholingsbudget en wordt er een zogeheten diversiteitsdag ingevoerd: een vrije dag die ingezet kan worden op een religieuze feestdag naar keuze of bijvoorbeeld Bevrijdingsdag.

ING heeft de afspraken gemaakt met de vakbonden FNV Finance, De Unie en CNV Dienstenbond. Die moeten dit onderhandelingsresultaat nog voorleggen aan hun leden. Als die akkoord gaan, is de nieuwe cao definitief.

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden