ING schikt voor honderden miljoenen met OM

ING heeft een schikking getroffen met het Openbaar Ministerie (OM) in een onderzoek naar betrokkenheid bij witwaspraktijken.

null Beeld anp
Beeld anp

De bank is akkoord gegaan met de betaling van een boete van 675 miljoen euro en een terugbetaling van 100 miljoen euro aan de overheid. De financieel dienstverlener erkende tekort te zijn geschoten bij het voorkomen van witwassen.

ING had eerder al gemeld dat boetes, straffen en andere uitkomsten van het onderzoek naar betrokkenheid bij corruptie, witwassen en het eigen cliëntacceptatiebeleid "aanzienlijk" konden zijn. ING maakte in het jaarverslag over 2016 voor het eerst bekend dat het onderwerp was van strafrechtelijk onderzoek.

Accountmisbruik
De bank schoot onder meer tekort in de uitvoering van cliëntenonderzoeksprocedures ter voorkoming van financieel-economische criminaliteit bij ING Nederland.

De kwestie heeft betrekking op de jaren 2010 tot en met 2016. ING zegt het ten zeerste te betreuren dat deze fouten klanten in staat stelden om accounts van ING Nederland te misbruiken.

De bank zegt verder maatregelen te hebben genomen tegen een aantal medewerkers en voormalig medewerkers die verantwoordelijk waren voor uitvoering van het beleid en procedures. Zo is de variabele beloning van personeel teruggevorderd en zijn sommige taken opgeschort.

Het bestuur van ING ziet af van bonussen dit jaar. De leidinggevenden zeggen het ongepast te vinden om dit jaar een variabel loon te ontvangen.

Bewustzijn
Ook heeft de bank de nodige maatregelen genomen om het risicobeheer te verbeteren. De instelling belooft verder om het bewustzijn en het naleven van regels door personeel te verbeteren. Naast de Nederlandse autoriteiten hadden ook de Amerikaanse autoriteiten om informatie gevraagd. ING verwacht geen verdere acties door de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

De totale impact van de schikking van 775 miljoen euro zal de bank in de cijfers over het derde kwartaal opvoeren als buitengewone last.

Hoekstra: zaak 'buitengewoon ernstig'

Minister Wopke Hoekstra van Financiën wil opheldering van ING over de schikking. Hoekstra noemt de zaak "buitengewoon ernstig".

"Dit raakt opnieuw aan het vertrouwen in de financiële sector. Ik zal het dossier zorgvuldig bestuderen en wil op korte termijn in gesprek met de toezichthouder en zal de raad van commissarissen van ING om uitleg vragen," laat de bewindsman weten.

Topman: onacceptabele fouten gemaakt
ING is bij het bestrijden van witwassen op "onacceptabele" wijze tekortgeschoten. De bank werkt aan verbeteringen in de bestrijding van financiële criminaliteit en daarbij is "blijvende focus" noodzakelijk.

Dat zei topman Ralph Hamers in een toelichting op de boete van honderden miljoenen euro's die ING kreeg opgelegd van het Openbaar Ministerie (OM).

"Het is geen goede dag voor ING. Het OM heeft tekortkomingen geconstateerd en daar doen we niets aan af," zei Hamers. "De inzet is heel simpel. Van ING mag worden verwacht dat we er alles aan doen om witwassen te voorkomen."

ING heeft maatregelen genomen tegen een tiental medewerkers "van wie kon worden verwacht dat ze meer zouden doen" tegen financiële criminaliteit door klanten, zei Hamers.

De ingrepen variëren van het uit functie zetten van een personeelslid tot het schrappen van bonussen. Hamers en andere leden van de raad van bestuur blijven overigens wel in functie, maar zien ook af van hun bonus.

Volgens Hamers waren de tekortkomingen te wijten aan een gebrek aan afstemming tussen commerciële afdelingen en medewerkers die op wettelijke naleving moeten toezien.

Hij vertelde verder dat het OM geen bewijs heeft gevonden dat medewerkers op individueel niveau hebben meegeholpen aan criminele activiteiten, noch dat ze daar persoonlijk baat bij hebben gehad.

'RvC moet zich buigen over positie ING-baas'
De raad van commissarissen van ING moet de positie van topman Ralph Hamers kritisch tegen het licht houden, nu de bank een boete van honderden miljoenen euro's heeft gekregen van het OM. Dat zegt directeur Paul Koster van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) in een interview met BNR Nieuwsradio.

"Dat is een logische vraag,'' antwoordt Koster op de vraag of Hamers moet aftreden. "Ik denk ook dat het belangrijk is dat de raad van commissarissen zich die vraag wel stelt.''

Volgens Koster plaatst de megaboete ook de discussie over het controversiële salarisvoorstel voor Hamers eerder dit jaar in een "heel ander daglicht''. Voor leden van de VEB die in de financiële sector beleggen is de witwaskwestie een nieuwe teleurstelling, meent Koster. "Als aandeelhouder moet je ervan uit kunnen gaan dat naar die punten waarvan elke bankbestuurder weet dat er risico's zijn, ook alle aandacht uitgaat.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden