Plus

ING inruilen na schandalen, kan dat?

ING krijgt veel kritiek na een witwasschikking met justitie. Sommige klanten denken aan een andere bank. Maar wie net als de gemeente Amsterdam overweegt van huisbank te wisselen, wacht een hoop gedoe.

Herman Stil
null Beeld anp
Beeld anp

1. Overstappen. Hoezo?
Dit voorjaar probeerde ING - een van de banken die zich tijdens de bankencrisis tot de staat moest wenden om overeind te blijven - het salaris van topman Ralph Hamers te verdubbelen, terwijl 'exhibitionistische zelfverrijking' toch een van de belangrijkste oorzaken was van de bankencrisis.

Vorige week bleek dat de bank jarenlang - bewust of onbewust - een oogje dichtkneep bij witwaspraktijken van klanten. Daarvoor kocht het verdere vervolging af met een megaboete van in totaal 775 miljoen euro. Al met al reden voor sommige klanten - waaronder de gemeente Amsterdam - om een overstap te overwegen.

2. Kan ik dat ook?
Zeker. Rekeninghouders kunnen op elk moment hun bankrekening opzeggen en over­hevelen naar een andere bank. Sinds een aantal jaar zijn banken door Europa verplicht die overgang te stroomlijnen.

Maar dat gaat weer niet zo ver dat het eigen rekening­nummer kan worden meegenomen - zoals het wel mogelijk is je telefoonnummer mee te nemen als je van aanbieder wisselt. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken is dat 'op termijn' best een aardig idee, maar nu nog veel te duur - voor de banken.

Wel is er in Nederland al bijna 15 jaar een verplichte 'overstapservice', aangeboden door de nieuwe bank. Daarbij worden incasso's en overschrijvingen ten minste dertien maanden voortgezet op het nieuwe rekeningnummer.

Na dat ruime jaar - en een seintje dat de dienst stopt - is het aan de rekeninghouder zelf ver­dere betalingen te regelen.

Door de bank genomen gaat dat meestal goed. Maar dat geldt niet noodzakelijkerwijs alle incasso's. De overstapper moet goed in de gaten houden welke onder de overstapservice vallen en zelf ingrijpen als er eentje tussen de mazen door glipt.

Verder moet de overstapper alles zelf regelen. Automatische overboekingen - tot het zakgeld voor de kinderen toe - worden vanzelf stop­gezet door de oude bank, maar moeten worden ingesteld bij de nieuwe bank. De rekeninghouder moet ook zelf werkgever, uitkeringsinstantie of pensioenfonds verwittigen.

Dat geldt ook voor buitenlandse overboekingen, ook als die automatisch worden afgeschreven; belangrijk voor wie Netflix kijkt, bij Amazon winkelt, via Spotify muziek luistert of online gamet bij Nintendo, PSN of Steam. Betaalcombinaties met diensten als Paypal moeten ook zelf worden omgezet.

Overstappen brengt nieuwe bankpassen, credit­cards en inlog voor internetbankieren met zich mee. Oude rekeningoverzichten (ook voor de belastingaangifte) moeten klanten bij de meeste banken zelf veiligstellen voor de rekening wordt opgeheven.

3. Kan ik altijd overstappen?
Zeker niet. Wie een hypotheek bij een bank heeft lopen, is daarbij vaak verplicht een rekening bij diezelfde bank aan te houden. In dat geval is een overstap uit den boze. Ook wie geld heeft geleend of kredieten bij een bank heeft lopen, kan niet zo maar zijn heil elders zoeken.

De echte doorzetter heeft dan nog maar één alternatieve optie: proberen de hypotheek elders over te sluiten of die lening eerst af te lossen - in beide gevallen met een flink prijskaartje als dat allemaal vervroegd gebeurt.

Voor bedrijven - of overheden - is overstappen vaak nog moeilijker. Die zijn meestal via allerlei leningen en kredietlijnen aan hun bank geklonken. Bovendien lopen ze het risico hun klanten - of burgers - het bos in te sturen met nieuwe rekeningnummers.

4. Waar stap ik naar over?
Dat is een gewetensvraag. Wie vanwege de recente witwaspraktijken weg wil van ING, komt bij de Rabobank net zo bedrogen uit. Die schikte eerder dit jaar in de VS voor bijna 300 miljoen dollar een zaak waarbij Mexicaans drugsgeld werd gewit.

De overstapper die het vooral om het graai­gedrag te doen is, is volgens de niet geheel onafhankelijke 'eerlijke geldwijzer' - waarmee onder meer Oxfam Novib, FNV en Milieudefensie hun wereldvisie verspreiden - bij ABN of Rabo nauwelijks beter uit dan bij ING.

Vaak worden 'rommelvrije' banken als Triodos of Volksbank/ASN als alternatief genoemd. Maar niet alle banken bieden complete diensten aan, zoals hypotheken of kredieten.

5. Hoe vaak wordt overgestapt?
Vorig jaar maakten 67.000 rekeninghouders gebruik van de overstapservice - een bescheiden aantal in verhouding tot de 22,5 miljoen rekeningen in Nederland. Hoe veel - met name bedrijven - zonder die dienst overstappen, is niet bekend.

Overstappen om politieke redenen gebeurt niet zo vaak. Bij de ophef in maart over het plan om ING-topman Hamers eens flink extra te belonen, waren de dreigementen en opzeg­aankondigingen ook al niet van de lucht.

Andere banken, nooit te vermoeid om het vuurtje op te stoken, meldden toen desgevraagd een opmerkelijk toename van het aantal overstappende ING-klanten. Maar toen de bank met haar tweedekwartaalcijfers kwam, bleek daar niets van.

Ook eerdere ophef over bankstrapatsen bij andere banken leidden niet tot enorme aantallen opzeggingen - DSB Bank destijds uitgezonderd.

Geslachtofferd

Niet de topman, maar financieel rechterhand Koos Timmermans is door ING geofferd in de groeiende ophef rond de witwasaffaire bij ING.

Volgens president-commissaris Hans Wijers is het vertrek onvermijdelijk na de storm van kritiek die oplaaide nadat de bank vorige week, toen de witwas­affaire uitkwam, geen verdere stappen had genomen.

"Vanwege de ernst van de zaak, de vele reacties sinds dit bekend is geworden en in het belang van de bank zijn we tot de conclusie gekomen dat er verantwoordelijkheid moet worden genomen op bestuurs­niveau," aldus Wij­ers in een verklaring.

Waarom voor Timmermans is gekozen en niet voor de hoogst verantwoordelijke, topman Ralph Hamers, meldt de verklaring niet. Beleggersclub VEB vindt dat Timmermans wordt geslachtofferd. Bedrijvenpijniger Pieter Lakeman stapt zelfs naar de rechter om Hamers op het matje te roepen.

"Er dreigt een gevaarlijke verstoring van het maatschappelijk leven, publiek debat en de financiële sector als verantwoordelijken vrijuit gaan."

Timmermans werkte sinds 1996 bij ING, sinds mei vorig jaar als financieel topman. Dat hij tussen 2007 en 2011 verantwoordelijk was voor het risicomanagement bij de bank, deels in de witwasperiode, is hem nu fataal geworden.

Daarnaast is Timmermans onder meer toezichthouder bij Stadsherstel Amsterdam. De gemeente, aandeelhouder van Stadsherstel, ziet geen reden om zich over de positie van Timmermans te beraden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden