ING blijft wereldwijde systeembank

ING blijft behoren tot de banken die van belang zijn voor het wereldwijde financiële systeem. Dat blijkt uit een bijgewerkte lijst van de Financial Stability Board (FSB), de organisatie die de hervorming van het internationale bankentoezicht coördineert.

Redactie
De ING bank in Taipei. Beeld REUTERS
De ING bank in Taipei.Beeld REUTERS

De 28 systeembanken op de lijst moeten als het aan de FSB ligt op termijn een extra kapitaalbuffer gaan aanhouden. Die verplichting komt bovenop de verscherpte kapitaaleisen die de komende jaren worden ingevoerd.

ING behoort tot de minst belangrijke banken die toch van wezenlijk belang zijn voor het wereldwijde financiële systeem. Dat houdt in dat de bank volgens de FSB zo veel extra kapitaal achter de hand moet houden, dat de verhouding tussen vermogen en uitstaande verplichtingen 1 procentpunt hoger komt te liggen.

Bij banken die het belangrijkst worden geacht voor het functioneren van de wereldwijde financiële markten, moet die ratio 2,5 procentpunt hoger liggen. Volgens de huidige lijst zijn dat Citigroup, Deutsche Bank, HSBC en JPMorgan Chase. Er is op papier ook nog een categorie banken waarbij de kapitaalbuffer 3,5 procentpunt groter moet zijn, maar die is vooralsnog leeg.

De FSB stelde de lijst van systeembanken vorig jaar voor het eerst op en werkt die elk jaar in november bij. De definitieve lijst wordt naar verwachting opgemaakt in 2014, waarna de extra kapitaaleisen in 2016 van kracht worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden