ING beboet voor breken handelssancties VS

ING moet een boete van 619 miljoen dollar (bijna 500 miljoen euro) betalen aan de Amerikaanse overheid vanwege de schending van Amerikaanse handelssancties. Dat maakte de Nederlandse bank en verzekeraar vandaag bekend.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

De boete is de uitkomst van een schikking die ING met de Amerikaanse overheid trof. Die deed onderzoek naar betalingen van ING in de periode tot en met 2007. Daarbij kwamen 'ernstige en onacceptabele' overtredingen aan het licht, stelde ING-topman Jan Hommen dinsdag.

Het financiële concern zou in de jaren negentig en de eerste jaren van deze eeuw in totaal 1,6 miljard dollar illegaal door zijn Amerikaanse banken hebben gesluisd. Betalingsgevens die de betrokkenheid van landen waartegen Amerikaanse sancties bestaan aantoonden, werden daarbij volgens de autoriteiten verwijderd.

De boete voor ING is de grootste die een bank ooit kreeg voor het breken van de sancties. Eerder troffen het Zwitserse Credit Suisse en de Britse banken Lloyds TBS en Barclays al een schikking.

Voorziening
ING meldde begin vorige maand een voorziening van 370 miljoen euro (na belastingen) te hebben getroffen in verband met het onderzoek. Volgens een woordvoerder van de bank voldoet dit bedrag om de nu opgelegde boete te betalen. Het bedrijf startte zelf in 2006 al een onderzoek naar de beschuldigingen en voldoet naar eigen zeggen inmiddels aan alle regels.

ING heeft naar aanleiding van het onderzoek onder meer zijn activiteiten in Cuba gestaakt en de Netherlands Carribean Bank opgeheven. Daarnaast is een team samengesteld dat zich richt op het voorkomen en ontdekken van witwaspraktijken en financiering van terroristen.

De geconstateerde feiten beschrijven volgens Hommen 'een heel ander ING' dan het huidige concern. 'Sinds het begin van de onderzoeken in 2006 heeft ING Bank voortvarende stappen gezet om de naleving van wet- en regelgeving binnen de organisatie te versterken en het besef onder medewerkers van compliancerisico's te vergroten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden