ING Bank verplaatst Amsterdamse banen naar lagelonenlanden

Om loonkosten te besparen, blijkt de zakentak van ING Bank Amsterdamse arbeidsplaatsen te verplaatsen naar lagelonenlanden. Dat leidt volgens medewerkers tot grote problemen bij het risicomanagement van de bank.

null Beeld anp
Beeld anp

En terwijl ING per 1 juni opnieuw zeventig it-banen in Amsterdam schrapt, lopen er volgens ING-medewerkers steeds meer inhuurkrachten op de getroffen afdelingen rond.

Uit interne stukken van ING Zakelijk Nederland, die in het bezit zijn van Het Parool, blijkt dat banen bij ondersteunende diensten die zijn ondergebracht in ING-complex Amsterdamse Poort (het 'Zandkasteel) worden overgeheveld naar ING-vestigingen in de Filipijnse hoofdstad Manilla en Bratislava in Slowakije; landen waar de loonkosten beduidend lager zijn dan in Nederland.

Grote problemen
Het betreft vooral automatiseringsfuncties. Ook 'een groot deel' van de taken van afdelingen die zich in Amsterdam bezighouden met risicobeheer worden uitgeplaatst. Het gaat daarbij om in totaal zeker 800 arbeidsplaatsen binnen heel ING, waarvan al een aantal is overgeheveld. Een deel van het personeel dat het werk op de Filipijnen en in Slowakije overneemt, is eerst in Amsterdam opgeleid.

Volgens Gerard van Hees van vakbond FNV Finance heeft de eerdere verplaatsing van it-banen naar Manilla tot grote problemen bij ING geleid. 'Personeel in Nederland dat nu verantwoordelijk is voor die overzeese activiteiten moet als ze 's ochtends aan het werk gaat eerst de rotzooi van Manilla opruimen.'

ING bevestigt
De nieuwe ingreep heeft volgens hem dan ook 'tot grote commotie geleid' bij de getroffen afdelingen. 'ING is er tot nu niet in geslaagd de operatie zonder problemen te laten verlopen, maar de trein raast maar door. Zulke ingrepen moeten wel haalbaar zijn. Daar hebben we bij ING grote vraagtekens bij. De ING-top bagatelliseert de gevolgen.'

ING Nederland bevestigt de ingrepen desgevraagd. 'Maar ons is niets bekend van grote problemen of complicaties,' zegt een woordvoerder. 'Dit is een programma dat meerdere jaren loopt en waarvoor we alle stappen hebben doorlopen. Het proces ligt op schema. Natuurlijk zullen er wel eens problemen opduiken, maar er is geen reden om te stoppen.'


Lees vandaag (06-06) meer in Het Parool: Ondanks ontslagen steeds meer externen bij ING

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden