ING: Airbnb drijft huizenprijs Amsterdam een ton op

Huizenkopers in Amsterdam die kamers via Airbnb verhuren, kunnen de lasten dragen van tienduizenden euro's meer hypotheek. De vakantieverhuur heeft daardoor een prijsopdrijvend effect en vergroot de tweedeling tussen rijk en arm.

Ton Damen
null Beeld anp
Beeld anp

Dit blijkt maandag uit onderzoek van het Economisch Bureau van ING. Volgens 'conservatieve inschattingen' van de bank kunnen de huizen of kamers zestig dagen per jaar tegen 131 euro verhuurd worden.

Dat levert 655 euro per maand op, waarvan na aftrek van kosten en belastingen 353 euro netto overblijft, op basis waarvan bijna een ton extra hypotheek tegen gemiddelde voorwaarden genomen kan worden.

Huis is productiemiddel
Een op de zes woningbezittters in het toeristische gedeelte van Amsterdam verhuurt volgens ING al zijn koopwoning, of delen daarvan, via Airbnb. In totaal gaat het om 11.000 huishoudens. Het huis krijgt zo ook een andere economische functie. Het is niet alleen een plek om te wonen, maar ook een productiemiddel om geld mee te verdienen.

"Een huis wordt zo letterlijk meer waard," aldus Senne Janssen van het Economisch Bureau van ING in de notitie. Volgens hem is werkelijk sprake van een extra hypotheekmogelijkheid, hoewel de maximale leencapaciteit wordt begrensd door het inkomen van de kopers.

"Tussen kopers zitten altijd mensen die nog niet aan hun maximale leenruimte zitten. Wanneer zij uit Airbnb-verhuur meer financiële ruimte verwachten, zullen zij geneigd zijn meer te bieden voor hun droomhuis en dus meer geld gaan lenen. Ook investeerders gaan door Airbnb deze berekeningen maken."

Tweedeling wordt scherper
Het gevolg is dat de woningmarkt nog sneller doldraait. Starters kunnen geen huis kopen, omdat ze te weinig beginkapitaal hebben. De tweedeling in de stad, tussen wie zich nog een huis in het centrum kan veroorloven en wie niet, wordt scherper.

Aibnb duwt de huizenprijzen volgens ING vooral 'in toeristisch Amsterdam' verder omhoog. Voor kopers daar, aldus ING, zullen de verhuurmogelijkheden invloed hebben op wat zij voor het huis willen betalen. Het maakt kopen in de stadscentra aantrekkelijker dan huren.

Verkopers passen hun prijzen er op aan. Voor voorzieningen als een extra kamer, een aparte opgang en een extra buitenruimte zullen kopers sneller de portemonnee trekken.

Intensieve verhuur
ING heeft in de berekeningen aangenomen dat de verhuurder een ton binnenhaalt als hij structureel zestig dagen per jaar, dertig jaar lang, tegen gemiddelde prijzen verhuurt, terwijl hij ook belasting afdraagt en kosten moet maken voor bijvoorbeeld onderhoud en schoonmaak.

Maar ook bij minder intensieve verhuur heeft Airbnb-verhuur al snel effect. Bij vijf jaar lang verhuren bedraagt de extra te financieren hypotheek al 16.000 euro.

Lees verder: 'Huurders en starters zijn verliezers van Airbnb-effect' [+]

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden