Informatieavond VU medisch centrum

Een meisje wordt in een sporthal in Helmond ingeent tegen baarmoederhalskanker. Foto ANP/Ed Oudenaarden Beeld
Een meisje wordt in een sporthal in Helmond ingeent tegen baarmoederhalskanker. Foto ANP/Ed Oudenaarden

In Amsterdam is maar 35 procent van alle opgeroepen meisjes komen opdagen op de eerste hpv-inentingsdag in de RAI tegen baarmoederhalskanker. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hoopte op een opkomstvan 75 procent. Vooral de indianenverhalen rond het vaccin lijken een oorzaak te zijn van de lage opkomst.

Het VU medisch centrum in Amsterdam houdt daarom op donderdag 16 april vanaf 19.30 uur een objectieve informatieavond over de hpv-inenting. Op deze avond zijn een patholoog, een gyneacoloog, een internist en een vertegenwoordiger van het DES-centrum aanwezig.

Zij vertellen over het nut van de prik en hun ervaringen met het vaccin en de ziekte. Ouders, dochters en andere belangstellenden krijgen volop de gelegenheid vragen te stellen. Het VUmc hoopt op deze manier meer duidelijkheid te verschaffen.

Critici van de prik zeggen dat de langetermijneffecten nog niet bekend zijn en via kettingbrieven en op internet gaan zelfs verhalen dat de hpv-vaccinatie onvruchtbaarheid of zelfs kanker veroorzaakt.

Meisjes in de leeftijd van twaalf tot en met zestien jaar kunnen zich sinds dit jaar laten inenten tegen deze vorm van kanker. De prik waar veel discussie over bestaat, is een onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden