Informatieavond azc Bijlmerbajes verloopt rustig

Een bewonersavond over het azc dat in augustus in de Bijlmerbajes komt, is rustig verlopen. Zo'n honderd bewoners en ondernemers uit de woonomgeving rond de gevangenis - die verhuist naar Zaandam - waren dinsdagavond aanwezig in een ruimte van Amsterdam Studio's aan de Wenckebachweg.

In de Bijlmerbajes worden vanaf 1 augustus duizend asielzoekers ondergebracht Beeld anp
In de Bijlmerbajes worden vanaf 1 augustus duizend asielzoekers ondergebrachtBeeld anp

De avond was bedoeld om te informeren over de duizend asielzoekers die vanaf 1 augustus in de Bijlmerbajes worden ondergebracht.

Wethouder Eric van der Burg beantwoordde vragen die voornamelijk gingen over de voorzieningen voor de asielzoekers ("er is hier geen supermarkt in de buurt, en hoe zit het met scholen?"), de leefbaarheid in de voormalige gevangenis ("wordt de buitenmuur neergehaald?"), en de veiligheid voor zowel de asielzoekers als de bewoners rond de Bijlmerbajes ("wat als de asielzoekers in onze gemeenschappelijke tuinen gaan zitten?")

Van der Burg stelde de aanwezigen gerust, ook degenen die er niet op gerust zijn dat er duizend mensen in de torens moeten gaan wonen waar nooit meer dan 750 gevangenen zijn ondergebracht. Dat was eigenlijk het enige kritische geluid dat te horen was.

Leefbare plek
De andere gestelde vragen toonden aan dat de asielzoekers zich welkom kunnen voelen in Amsterdam, en dat de stad kan laten zien, gezien de incidenten elders in het land, dat het ook anders met asielzoekers kan omgaan. Er werd vooral om een 'leefbare plek' voor de asielzoekers gevraagd.

Het college van burgemeester en wethouders gaat er alles aan doen om aan de wensen van de bewoners tegemoet te komen.

Concreter dan beloven dat de tralies voor de ramen zullen worden verwijderd kon Van der Burg nog niet worden, de komende maanden zal tot nadere besluitvorming moeten worden overgegaan.

"We hebben zeker nog huiswerk te doen, maar het investeren in leefbaarheid en veiligheid, daar gaan we maximaal op inzetten. Ook financieel. Laat daar geen misverstand over bestaan."

Reportage: 'Zorg dat ze zich op hun plek voelen' [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden