Plus

Informatie over Inez Weski vormde start onderzoek naar advocaat Youssef Taghi

Het onderzoek naar advocaat Youssef Taghi, de neef van Ridouan Taghi, werd vorig jaar opgezet na informatie dat Ridouan Taghi’s advocaat Inez Weski mogelijk usb-sticks in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught heeft gebracht.

Wouter Laumans en Paul Vugts
Inez Weski, de advocaat van Ridouan Taghi, komt aan bij de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) Vught.  Beeld Robin Utrecht/ANP/HH
Inez Weski, de advocaat van Ridouan Taghi, komt aan bij de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) Vught.Beeld Robin Utrecht/ANP/HH

‘De roze olifant in de kamer’, zo noemde de rechtbankvoorzitter in de strafzaak tegen Youssef Taghi woensdagochtend een proces-verbaal waar het nodige gesteggel over ontstond.

Dat proces-verbaal, dat al op 23 juli 2021 werd opgemaakt en pas onlangs aan de verdediging werd verstrekt, vormde de start van het onderzoek 26Mandel naar Youssef Taghi. In zijn rol als advocaat was hij volgens het OM een belangrijke schakel tussen de in de zwaarbeveiligde EBI gedetineerde Ridouan Taghi en de buitenwereld.

Youssef Taghi zou zijn neef hebben geholpen bij het maken van plannen voor een gewelddadige uitbraak of ontsnapping en bij de voortzetting van diens drugshandel. Woensdagochtend kwamen daar een aantal nieuwe verdenkingen bij: de omkoping van Marokkaanse rechters en ambtenaren van de Belastingdienst.

Versleutelde gesprekken

Het OM erkende dat het proces-verbaal over een ‘geheimhouder’ gaat, een naam werd niet genoemd. De rechtbankvoorzitter gaf de strekking van het document weer: twee familieleden van Ridouan Taghi zouden in versleutelde gesprekken gesproken hebben over de mogelijkheid dat Inez Weski, de advocaat die Ridouan Taghi bijstaat in het Marengoproces, usb-sticks de EBI binnen heeft gebracht.

Justitie stelde daarop ‘niet de bevestiging’ te hebben dat Weski via usb-sticks informatie de EBI in en uit heeft gebracht. “We weten het niet,” aldus een van de twee officieren van justitie. “We hebben niet de conclusie dat het heeft plaatsgevonden. Er is ook geen actief nader onderzoek gedaan om te kijken of het zou kunnen kloppen.”

De voorzitter las vervolgens de conclusie van het onderzoeksteam voor, dat lijkt overtuigd te zijn van een rol van Weski. “Het kan niet anders dan dat dit via mr. Weski is gebeurd.”

‘Logistiek onmogelijk’

Het proces-verbaal is belangrijk. Op basis van het gewraakte stuk werd niet alleen het onderzoek naar Youssef Taghi gestart, ook werden BOB-middelen ingezet. Dit zijn bijzondere opsporingsbevoegdheden, zoals het opnemen van vertrouwelijke communicatie in de EBI en stelselmatige observatie. Op basis van het document gaf de onderzoeksrechter in de zomer van 2021 toestemming om vertrouwelijke gesprekken tussen Ridouan Taghi en zijn neef en advocaat Youssef in de EBI af te luisteren.

“Ik hoor dit alles over een usb,” stelt advocaat Inez Weski in een reactie. “Ik begrijp dat het OM al aangeeft dat hier niets van gebleken is. U begrijpt dat het overhandigen van een usb-stick aan iemand in de EBI onmogelijk is vanwege de afscheiding, de poortjes en fouilleringen. Dus dit is logistiek onmogelijk en is ook nooit gebeurd! Ik begrijp dat de rechtbank dan ook in feite niet begrijpt waarom dit in het dossier zit.”

Verdenking uitgebreid

Woensdag werd de verdenking tegen Youssef Taghi uitgebreid. Hij wordt ook verdacht van betrokkenheid bij het voorbereiden van moord of doodslag dan wel ernstige mishandeling. Youssef Taghi zou berichten van Ridouan hebben doorgegeven waarin hij vanuit de EBI de opdracht gaf om een ex-zwager een lesje te leren. Nadat dit drie keer mislukte, liet Taghi zijn ongenoegen blijken. “Die hond niet invalide niks 3x fout en hoe dom kun je zijn.”

De uitvoerder van die mishandeling is volgens het OM de Pool Krystian M. Hij is de man die afgelopen maandag in zijn cel werd aangehouden op verdenking van het aanjagen van de moord op Peter R. de Vries.

Luister naar De Taghi Podcast

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden