Column

Informant

Theodor Holman

Gisteren had ik een aangenaam gesprek met de oud BVD'er Frits Hoekstra. Hij werkte destijds mee aan een documentaire over de moord op Van Gogh. Ik sprak hem nu naar aanleiding van zijn boek De Dienst, de BVD van binnenuit. Frits was 'leidinggevende' tijdens de Koude Oorlog.

Zijn verhalen zijn, net als zijn boek, spannend. Na zijn vorige boek wilde minister Remkes een proces tegen hem beginnen, maar dat is niet doorgegaan. Hoewel hij alles onthult, is hij namelijk nog steeds zwijgzaam als het om personen gaat.

Toch was Frits over één persoon minder zwijgzaam: Mabel Wisse Smit. Hij vertelde dat, hoewel hij toen niet meer bij de BVD werkte, Mabel Wisse Smit bijna zeker informant/agent was van de BVD. Hij had daar een paar goede redenen voor.

1. Mabel studeerde politieke wetenschappen aan de UvA en liep in haar studietijd een paar stages, waaronder bij de VN en bij... Buitenlandse Zaken. Voor die twee stages was een uitgebreid veiligheidsonderzoek een vereiste. Frits: 'Zij was dus bekend bij de dienst.'

2. Bij de VN kreeg ze een relatie met Mohammed Sacirbey, ambassadeur bij de VN voor Bosnië en Herzegovina en daarna in 1995 minister van Buitenlandse Zaken. Sacirbey speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van het Daytonakkoord. Mabel zat 'met haar neus boven op die onderhandelingen'. Uiteraard wilde de BVD daar alles van weten - wij waren immers militair betrokken bij die oorlog. (Onderhandelaar Richard Holbrooke heeft haar zelfs een keer uit de onderhandelingszaal gestuurd omdat hij niet wist wat Mabel daar deed.)

3. Toen het Niod de val van Srebrenica onderzocht, verklaarden ambtenaren (onder wie zegsman Henk van der Zwan, hoofd politieke zaken op het ministerie en algemeen secretaris van het koninklijk huis), dat Mabel invloed uitoefende op het Nederlandse Balkanbeleid - zoals na te lezen valt in het rapport. 'Haar invloed kan niet anders dan via de dienst zijn gegaan,' schrijft Frits.

4. Aldus kon het gebeuren dat Mabel, zoals RTL Nieuws destijds berichtte, eerder dan Balkenende 'kennis droeg van de inhoud van de AIVD-rapportage over haar'.

Verder schrijft Frits Hoekstra: 'Normaal gaan er weken, zo niet maanden, overheen voordat de dienst een rapport kan uitbrengen. Nu was het er al na een week!'

'Mabel Wisse Smit werkte bijna zeker voor de BVD.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden