Update

Inflatie zit Ahold dwars, uitbreiding Duitsland in 2012

Supermarktconcern Ahold heeft last van de inflatie, de zwakke dollar en halfslachtig consumentengedrag. De resultaten in het afgelopen kwartaal stonden hierdoor onder druk, bleek vandaag.

Ahold wil in de tweede helft van 2012 AH-to-go-winkels openen in Duitsland. © ANP

Beleggers reageerden teleurgesteld op de cijfers van het concern en schoven goed nieuws over uitbreidingsplannen naar Duitsland en een versnelling van het aandeleninkoopprogramma terzijde.

Dalende omzet
Ahold zag de omzet afgelopen kwartaal met 3,5 procent dalen ten opzichte van het voorgaande jaar, tot 6,87 miljard euro. De operationele winst daalde met ruim 20 procent tot 275 miljoen euro, terwijl de nettowinst met 199 miljoen euro 1,5 procent lager uitkwam. De resultaten lagen bovendien onder de verwachting van de markt.

Consumenten in met name de Verenigde Staten, waar Ahold iets meer dan de helft van zijn omzet vandaan haalt, zijn erg gevoelig voor promoties en willen waar voor hun geld.

Grondstoffen
Hogere kosten voor grondstoffen kon Ahold dan ook niet altijd doorberekenen door meer geld voor de producten te vragen. Door scherp op de kosten te letten voorkwam Ahold een grotere daling van de resultaten.

Topman Dick Boer zei tijdens een toelichting geen verandering van het gedrag van consumenten te zien. Zo is er volgens de topman onder meer sprake van 'downtrading', waarbij duurdere producten worden verruild voor goedkopere (huismerk)artikelen.

Ook de inflatiedruk is onverminderd hoog. Maar een waarschuwing voor de tweede helft deed Ahold niet. Boer zei vol vertrouwen te zijn dat Ahold de balans weet te houden tussen omzet en marge.

AH-to-go Duitsland
Boer zei verder dat Ahold bezig is met uitbreiding naar het westen van Duitsland. In steden als Düsseldorf en Keulen ziet het supermarktconcern voldoende mogelijkheden voor de gemakswinkel 'AH-to-go'. In de tweede helft van 2012 verwacht Ahold in het grensgebied met Nederland de eerste winkels te kunnen openen.

Overnamekansen
Hoewel de topman niets kwijt wilde over mogelijke overnames, is het geen geheim dat Ahold actief om zich heen kijkt. Het concern heeft aangegeven zowel in bestaande markten als in aangrenzende landen te willen groeien.

Hoewel Ahold de terugkoop van eigen aandelen ter waarde van 1 miljard euro 6 maanden sneller afrondt dan eerder aangegeven, is de balans volgens Boer sterk genoeg om te kunnen profiteren van overnamekansen als die zich voordoen.

Het aandeel Ahold verloor vanochtend in een positieve AEX-index ruim 4 procent tot 8 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden