Inflatie naar laagste peil in vier jaar, met dank aan tabak en kleding

De inflatie in Nederland is in maart gedaald naar het laagste niveau in bijna vier jaar. De consumentenprijzen lagen 0,8 procent hoger dan een jaar eerder. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

redactie
null Beeld anp
Beeld anp

In februari bedroeg de inflatie nog 1,1 procent. Vooral de prijsontwikkeling van tabak had een drukkende werking op de inflatie. Sigaretten waren in maart weliswaar 2,6 procent duurder dan een jaar geleden, maar in februari was de prijsstijging op jaarbasis nog 8,6 procent als gevolg van de accijnsverhoging van vorig jaar.

Kleding was goedkoper dan een jaar eerder, net als voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken. Identiteitsbewijzen stegen in prijs, maar drukten toch de geldontwaarding doordat ze twee keer zo lang geldig zijn.

Huisvesting, water en energie
De inflatie werd nog het meest op peil gehouden door de al maanden redelijk constante stijging van de kosten van huisvesting, water en energie. Die kosten, goed voor ruim een kwart van de totale bestedingen, stegen in maart met 3,1 procent, tegen 2,9 procent in januari en februari. De prijzen voor communicatie daalden het sterkst: 5,5 procent.

Volgens de Europees geharmoniseerde rekenmethode die Eurostat hanteert, daalde de inflatie in Nederland in maart van 0,4 naar 0,1 procent. Dat is het laagste niveau sinds september 2009. In de gehele eurozone steeg het gemiddelde prijspeil volgens Eurostat met 0,5 procent, ruim onder de doelstelling van tegen de 2 procent waarop de Europese Centrale Bank (ECB) zijn monetaire beleid baseert.

Een lage inflatie kan omslaan in deflatie, waarbij geld juist meer waard wordt. Deflatie kan een periode van constante prijsdalingen inluiden, waarbij consumenten aankopen voortdurend uitstellen in de hoop straks nog goedkoper uit te zijn. De lagere consumptie en de als gevolg daarvan lagere omzetten van bedrijven zorgen voor een negatieve spiraal.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) beschouwt de lage inflatie om die reden al enige tijd als het grootste gevaar voor de economie van de eurolanden. De organisatie herhaalde die zorg eerder deze week nogmaals in haar rapport World Economic Outlook.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden