Inez Weski stopt als advocaat Ridouan Taghi

Inez Weski, tot nu toe advocaat van de voortvluchtige Ridouan Taghi, stopt per direct met zijn verdediging.

null Beeld

Weski noemt het liquidatieproces Marengo, waarin Taghi hoofdverdachte is, geen eerlijk proces. “De verdediging heeft in het Marengo-proces moeten constateren dat tot op heden nog geen begin van verdediging in de vorm van onderzoek naar de beschuldigingen mogelijk is geweest,” schrijft Weski in een verklaring.

“Al jaren is mijn cliënt het voorwerp van een publieke berechting zonder dat die situatie werd gecompenseerd door mogelijkheden van betwisting in het kader van een gerechtelijk strafproces. (...) Inmiddels wordt cliënt ook vanuit het openbaar ministerie zonder reserve als schuldig gepresenteerd binnen dit en andere onderzoeken,” zegt Weski.

Ze vindt dat ze van de rechtbank onvoldoende onderzoek mag doen naar de verklaringen van de kroongetuige en de geheime berichten die verdachten naar elkaar stuurden. “De beslissing is nu dat deze verdediging, de verdediging neerlegt. We laten het over aan de rechtbank,” zegt Weski. Ze nam de beslissing naar eigen zeggen “om in feite het lot van cliënt in dit proces over te dragen aan de zorg van de rechtbank als wellicht lakmoestest voor de kracht van de rechtsstaat”.

Taghi staat achter haar stap. “Het is niet een breuk met mijn cliënt, maar een breuk met dit proces,” aldus Weski. “We willen de stukken zien, we willen niet een half dossier. En dan krijg je een klein plakje te zien en en daar moet je het mee doen. Het is nu aan de rechtbank: laat het zien.”

Taghi zal niet door een andere advocaat worden vertegenwoordigd. Hij wil dat het onderzoek naar de verklaringen van de kroongetuige plaatsvindt door de rechtbank buiten zijn aanwezigheid of die van een advocaat.

Wiersum

Weski heeft de beslissing genomen voordat op 18 september in Amsterdam advocaat Derk Wiersum werd vermoord, stelt ze. Wiersum stond kroongetuige Nabil B. bij in het geruchtmakende liquidatieproces Marengo.

Volgens een woordvoerder van het Landelijk Parket kan het proces ‘gewoon doorgaan’. Verder verwijst hij naar de rechtbank Amsterdam. Een woordvoerder van de rechtbank zegt op de hoogte te zijn van het besluit van Weski, maar inhoudelijk kan hij er verder niets over zeggen.

De voortvluchtige Ridouan Taghi prijkt al maanden op nationale en internationale opsporingslijsten. Voor zijn opsporing is een beloning van 100.000 euro uitgeloofd.

Holleeder

In 2007 legde advocaat Bram Moszkowicz om dezelfde reden de verdediging neer in het proces tegen Willem Holleeder, de toenmalige beruchtste crimineel van Nederland. Moszkowicz twijfelde of Holleeder nog wel een eerlijk proces kreeg en hij uitte felle kritiek op het Openbaar Ministerie, dat er volgens hem van meet af aan op uit was geweest hem te beschadigen en een wig te drijven tussen hem en Holleeder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden