Plus

Ineens zit de voorzitter van het gerechtshof met een kalasjnikov in handen

Kroongetuigen Peter la Serpe en Fred Ros getuigen een laatste keer in de grote Amsterdamse liquidatiezaak Passage. Hoofdthema: Waar spreken ze elkaar of zichzelf tegen?

Paul Vugts
De lege rechtbank in het Justitieel Complex op Schiphol. Beeld anp
De lege rechtbank in het Justitieel Complex op Schiphol.Beeld anp

En dan ineens zit voorzitter Ruud Veldhuisen van het gerechtshof dinsdag met een kalasjnikov in handen. Het is 'de Amstelkalasjnikov', met klapkolf, waarmee kroongetuige Peter la Serpe zegt te hebben geschoten bij de liquidatie van crimineel Kees Houtman in 2005. Op La Serpes aanwijzingen is de kalasjnikov opgedoken uit de Amstel, nadat hij als kroongetuige naar justitie was overgelopen.

Een wapendeskundige van de recherche heeft het wapen naar de zwaarbeveiligde rechtszaal op Schiphol gebracht voor het laatste verhoor van La Serpe in het alweer jaren slepende hoger beroep in de grote Amsterdamse liquidatiezaak Passage.

Amstelkalasjnikov
"Ja, ik ken hem," klinkt het uit de getuigencabine. "Een kalasjnikov, compact... Ik zag dat andere wapen ook en zag meteen: oké, die is het niet." Als referentiemateriaal is ook een standaardmodel AK47 aangevoerd, met een vaste kolf en een langere loop. Plus een driekwart jas zoals die waaronder La Serpe zegt het wapen te hebben verborgen. De gewone kalasjnikov steekt onder de jas uit, maar de Amstelkalasjnikov inderdaad niet.

Op verzoek van advocaat Nico Meijering van vermoed moordopdrachtgever Dino Soerel en beweerd wapenhandelaar Sjaak B. neemt het hof het wapen ter hand om te voelen dat de handgreep van kunststof is, en niet van hout zoals La Serpe had beweerd.

Ongerijmdheden
Zo is het voor een laatste anderhalve dag zoeken naar ongerijmdheden in de verklaringen van La Serpe, zoals vooral de advocaten vrijdag en maandag zullen zoeken naar fouten of tegenstrijdigheden in het relaas van die andere kroongetuige: 'moordmakelaar' Fred Ros.

De aandacht gaat voornamelijk ook uit naar discrepanties in de verhalen van de kroongetuigen onderling.

Over de liquidatie van Cor van Hout (2003) lopen hun lezingen nogal uiteen, net zoals over het beweerde plan de Hilversumse crimineel George van Dijk te laten doodschieten.

'Kletsverhalen'
Als hulp van de tot levenslang veroordeelde 'huurmoordenaar' Jesse R. kon Peter la Serpe het niet goed vinden met Fred Ros, die hij meermaals zegt te hebben ontmoet. Hij vertrouwde hem niet, ook omdat hij 'kletsverhalen' ophing. Ros zegt juist dat hij La Serpe nauwelijks kende.

Volgens La Serpe ontbrak het Ros aan intellectueel vermogen voor liquidaties. Hofvoorzitter Veldhuisen vroeg zich af of je met boerenslimheid geen eind kwam. La Serpe: "Analytisch vermogen is een grote plus."

Tekort aan geld
Ros hoopte volgens La Serpe een derde van de opbrengst te krijgen als hij met Jesse R. en La Serpe beurtelings moorden zou plegen. La Serpe wilde dat niet. "Iedereen had altijd tekort aan geld. Ros zat ook constant achter geld aan. Vanuit het oogpunt van normale mensen smeten we met geld. Jesse had eens geen euro op zak, maar bestelde wel een splinternieuwe Ferrari van het nieuwste model. In zijn droomwereld kon alles."

Jesse R. kondigde aan vrijdag 'heel uitgebreid' op La Serpes laatste getuigenissen te zullen reageren. Dino Soerel heeft daaraan geen behoefte. "Ik heb al zoveel over zijn verhalen gezegd." En Fred Ros, voor wie de publieke tribune als geïmproviseerde tweede getuigencabine was ingericht? "Ik heb hier geen mening over, dank u wel."

Vrijdag zal Ros tot meer spraakzaamheid worden gedwongen, als híj vele lastige vragen krijgt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden